ACTA: Šaptom pala sloboda na Netu

STOP ACTA!Zahvaljujući salvama bijesa i protestu srušen je cenzorski zakon SOPA, no Europljani nisu naučili ništa: sloboda interneta šaptom je pala u četvrtak, na štetu svih građana Europske unije. Francuski zastupnik u znak prosvjeda napustio je potpisivanje i cijelu stvar nazvao 'farsom'. Da, ipak se dogodilo! Europska unija i njezine 22 članice potpisale su 26. siječnja u Tokiju međunarodni sporazum protiv krivotvorenja – ACTA-u (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), koji će, prema mnogima, dovesti do podrivanja slobode govora na internetu, uskraćivanja pristupa znanju i zatiranja inovacija. Protivnici sporazuma kažu da je donesen na netransparentan i nedemokratski način, zaobilaženjem i Europskog parlamenta, te da se pod krinkom trgovinskog sporazuma, iako je u biti riječ o novom copyright zakonu (zakonu o autorskim pravima), pokušavaju opravdati ekstremno represivne mjere za zaštitu zastarjelog režima autorskih prava, patenata i zaštitnih znakova ...

ŠAPTOM PALA SLOBODA NA NETU

Europska unija 'objavila rat' internetu

Izvor: Net.hr

U usporedbi s PIPA-om (Personal Information Protection Act) i SOPA-om (Stop Online Piracy Act), koju su nazivali i "radioaktivnim" zakonom, a oba su izazvala proteste, a koje su američki građani uspjeli odgoditi na neodređeno vrijeme, ACTA je možda i najopasniji.

Naime, ACTA ima daleko veći doseg jer ne pokriva samo pitanja onlinea, nego i, primjerice, krivotvorenje farmaceutskih proizvoda. To je globalni sporazum koji traži normalizaciju copyright zaštite i intelektualnih standarda vlasništva u svim državama koje u njemu sudjeluju.

Očekuje se da će pet preostalih EU članica, Cipar, Njemačka, Estonija, Nizozemska i Slovačka, sporazum potpisati u vrlo kratkom roku. EU se ovime pridružila Australiji, Kanadi, Japanu, Južnoj Koreji, Maroku, Novom Zelandu, Singapuru i SAD-u, koji su ovaj sporazum potpisali u listopadu 2011.

stop ACTA

"Europljani moraju vratiti demokraciju unatoč štetnim utjecajima korporativnih interesa. Za svaku nadolazeću raspravu i glasanje u odborima Europskog parlamenta, prije konačnog glasanja na ljeto, građani se moraju angažirati sa svojim predstavnicima", istaknuo je Jérémie Zimmermann, glasnogovornik Europske udruge za zaštitu slobode govora na internetu La Quadrature du Net.

I Hrvatsku čeka ovaj potpis, stoga slobodno gnjavite svog saborskog zastupnika i ovim problemom...

Povezani članci

Who's Online

We have 337 guests and no members online