Marko Purišić, aka Baby Lasagna, drugi na Pjesmi Eurovizije 2024

Marko Purišić, aka Baby Lasagna, sinoć u švedskom Malmöu nije pobijedio u finalu izbora za Pjesmu Eurovizije 2024, ali je osvojio fantastično drugo mjesto i najviše glasova publike izvedbom svoje autorske pjesme Rim Tim Tagi Dim na 68. izdanju Eurovizije. Radi se o najboljem rezultatu na Eurosongu u povijesti neovisne Hrvatske. Uz glazbeni i marketinški učinak uspjeha Baby Lasagne je impresivan, no do njega uopće ne bi došlo da se pitalo HRT, piše Index.hr. Glazbeni "stručnjaci" HRT-a krajem prošle godine sjedili su u žiriju i birali pjesme koje će se natjecati na Dori 2024. Baby Lasagna njihov istančani ukus nije zadovoljio. Ljudi koji sjede u žiriju nisu prepoznali potencijal njegove autorske pjesme. Dapače, nisu ga odabrali ni među 24 pjesme za dva polufinala Dore. Nakon odustajanja pjevačice Zsa Zsa, Marko Purišić je upao kao prva rezerva HRT-a. Rezultat: na Dori je imao više bodova publike nego svi ostali glazbenici zajedno! Sinoć u finalu Eurosonga osvojio je najviše glasova publike, ali opet nije bio miljenik ni europskih žirija, što mu je bilo dovoljno tek za odlično drugo mjesto. Pobjednik je mladi Švicarac u suknji, Nemo, s također izvrsnom pjesmom.
Lijepe stvari se događaju nekako slučajno, tako i ovo. Mladi, skromni i radišni Istrijanin Marko Purišić i njegova mlada i malobrojna kreativna ekipa unutar i izvan benda, iskoristili su svoju ponuđenu priliku i isporučili uspjeh. Pritom su stekli i mnogobrojne fanove te dobili priliku sudjelovati u svjetskom glazbenom tržištu. Hoće li je i iskoristiti (kao npr. talijanski Maneskin) drugo je pitanje na koje će samo budućnost dati odgovor. Poželiti ćemo mu sve najbolje u karijeri i životu. Ovo je nekakva opomena svima oko Prisavlja koji sudjeluju u Eurosongu da ostave svoje interese sa strane i stave glazbene interese na prvo mjesto. Nema im većeg alarma od ovoga. Očito je da neke stvari treba mijenjati - i u vidu sadržaja, ali i u vidu transparentnosti.
- "HRT usko surađuje s glazbenim udrugama (ZAMP, Unison, HGU, HDU i sl.), čije su ključne figure svele profit od hrvatske glazbe na jako usku skupinu ljudi. Dora je samo ekstenzija tog problema. Već 20 godina provodi se kampanja uništavanja zanimljive domaće glazbe, kontroliraju se izvori profita (tantijemi i mediji) da mladi nepodobni potencijali ne dobiju skoro ništa, a hrvatski pop se svodi na onu urbanu mekanu dosadu koju javnost ionako vidi samo na Dori i čuje na radiju tu i tamo. Umjesto njegovanja hrvatske pop kulture, osluškivanja trendova i pozicioniranja zanimljivih glazbenika, oni nam serviraju covere 40 godina starih klasika na A strani pod visoku kulturu, bezbrojne karaoke showove u kojima plaćamo da bi nesposobni autori zarađivali na novim talentima i ovu jadnu Doru koja je ruglo u usporedbi s bilo čim u regiji. Sve je to čista privatizacija javnog novca i monopol, a glazbenici su previše zabrinuti za svoje mrvice da bi postavljali pitanja na skupštini ZAMP-a i propitkivali zašto Hrvatska nema novu zvijezdu preko 20 godina", komentirao je Josip Bošnjak, glazbeni novinar i kolumnist Indexa.
Eurosonže, sredit će Hrvati s tobom račune dogodine, kad HRT pošalje nekog od onih 24-oro šta su bili ispred Lazanje!

Izvor: Index.hr