Dva Kaštelanina stavljena ad ACTA. Tko je sljedeći?

policijaPolicija pozvala na razgovor dvojicu Kaštelana jer su s Interneta skinuli nekoliko filmova, kompjutorskih igara i program Micro$oft Office. Zaradili su kaznene prijave zbog nedozvoljene uporabe autorskog djela, a pušteni su da se brane sa slobode. Računala su im oduzeli i kasnije su im vraćena. Hrvatskoj policiji ih je prijavio Interpol iz Luksemburga, koji je u sklopu neke druge akcije slučajno nabasao na dvojicu Kaštelana koji nisu distribuirali odnosno prodavali skinute igre i filmove, a nisu ni skidali nedopuštene sadržaje poput dječje pornografije. Policijska uprava splitsko-dalmatinska prijavila je, inače, u 2010. godini 23 osobe za 32 kaznena djela nedozvoljene uporabe autorskog djela. Preko 80 posto odnosi se na skidanje sadržaja sa interneta. Do prije koju godinu za nedozvoljenu uporabu autorskog djela prijavljivalo se uglavnom zbog "prženja" glazbe, dok se danas uglavnom prijavljuju materijali skinuti sa interneta. ...

TKO JE SLJEDEĆI?

Kaznena prijava zbog "skidanja" par filmova i M$ Office-a s interneta

Izvor: kastela.org, index.hr

kućni korisnik


SUDSKI VJEŠTAK ZA RAČUNALNI KRIMINALITET

Antun Novoselović: Problem su oni koji prodaju kopije..

Izvor: Slobodna Dalmacija

Sudski vještak za računalni kriminalitet Antun Novoselović prokomentirao je za ‘Slobodnu’ najnoviji slučaj. Za Novoselovića nisu tako najveći problem pojedinci koji za kućnu upotrebu skidaju materijale, nego organizirane skupine koje ilegalno skidaju filmove i prodaju ih na crnom tržištu.

Kad bi se provelo jedno opsežno istraživanje došli bi do rezultata da je skoro svaka osoba koja je informatički pismena barem jednom ilegalno skinula jedan film, glazbu i slično

Fokusiranje represivnog aparata treba biti na kriminalne skupine odnosno istaknute pojedince koji iskorištavaju golemo tržište filmskih, glazbenih i drugih zapisa kao i industriju igara proizvodeći nelegalne kopije ,te na taj način zarađuju ogroman novac, a da nisu snosili troškove proizvodnje, razvoja i sl.

Piratski proizvodi se općenito prodaju po cijeni daleko ispod tržišne na neslužbenim prodajnim mjestima, putem različitih oglasa. Razvoj internet-komunikacije je pospješio brži protok i distribuciju piratskih proizvoda, a li i sam cijena jer piratski proizvodi su daleko jeftiniji od izvornika.

kućni korisnik

Inače, najkraće značenje piratskog proizvoda bi bilo neovlašteno umnožavanje originalne snimke ili proizvoda s ciljem ostvarivanja komercijalne dobiti, a bez pristanka vlasnika prava. Krivotvorine su kopirane i zapakirane tako da što više sliče izvorniku, a često se na njima nalaze nalaze i izvorni zaštićeni znakovi i logotip proizvođača kako bi se zavaralo samog kupca i držalo ga u vjeri da kupuje gotov proizvod - kaže Novoselović.

 

Sprdex.com presents:

ACTA - konačan pad

Povezani članci

Who's Online

We have 522 guests and no members online