Gdje je zapelo s prodajom odmarališta u Dućama

Podsjetimo naše povremene čitatelje, na prvi krug prodaje imovine bivšeg odmarališta u Dućama u vlasništvu grada Zenice, a za koju je tražena minimalna cijena od 4,5 milijuna eura, nije se niko prijavio. Uskoro bi, očekuje se, trebao biti raspisan i drugi krug prodaje odamarališta u Dućama koje se prostire na površini od približno 12.000 kvadratnih metara. Radi se o zemljištu koje je u bivšoj državi tadašnja Skupština općine Zenica 1962. godine kupila od mještana Duća, a u pitanju je bilo više od 20 parcela. Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, u izjavi za sarajevsko Oslobođenje rekao je da se prodaja odmarališta nastavlja ali i "da se određeni ljudi pokušavaju domoći novca preko ovog odmarališta", sugerirajući pritom na gospodina Laštru iz Busovače, vlasnika ili suvlasnika nekoliko tvrtki, između ostalih i kladionica, koji je nedavno kupio tvrtku "Tisa Turist" iz Busovače. Kakve veze sad Busovača i Tisa Tourist imaju s odmaralištem u Dućama, sigurno se pitate? Grad Zenica je kupio zemlju i napravio odmaralište u Dućama, poslije je odmaralište dano na upravljanje tvrtki "Zenicatrans" koja je imala svoj OUR Ugostiteljstvo, gdje je bila i "Tisa Turist". Laštro je privatizirao "Tisa Turist", a tamo nema nigdje, pa ni u početnoj bilaci tvrtke, odmarališta u Dućama, pojašnjava gradonačelnik Zenice, koji je poslao zabilježbu u sud u Splitu na kojem se vodi međudržavni spor RH i BiH oko odmarališta u Dućama ("njegovog" dijela ispod ceste D8), da je odmaralište u Dućama njihovo, a ne Laštrino, koji je pak tražio u Zeničkoj gradskoj upravi da se zaustavi prodaja odmarališta Duće..

KRONOLOGIJA PRODAJE ZENIČKOG ODMARALIŠTA, DIO DRUGI

Priredio: MB

- Tada je formirana komisija. Niko zvanično nije poslao ponudu u prvom krugu, ali je dolazilo osam zainteresiranih Međutim, vršen je na njih pritisak da odustanu, govorili su im da će taj gospodin iz Busovače, s jakom političkim zaleđem, preuzeti. Na sjednici gradskog vijeća je jedan vijećnik predložio da se obustavi prodaja. Iako je sekretar vijeća objasnio stvari, to je urađeno glasovima zahvaljujući koaliciji SDA, A SDA i Snage Centra - ustvrdio je Kasumović.

zeničko odmaralište u dućama

Šest vijećnika u Gradskom vijeću Zenice zalaže se da se umjesto prodaje odmarališta u Dućama ide na javno-privatno partnerstvo (JPP). Tražiće da se napravi hotel za Grad Zenicu, a da na ostatku zemljišta oni koji budu uložili u okviru JPP-a, sebi izgrade apartmane.

Ovo je izjavio Eldin Vrače iz stranke Snage Centra, piše Oslobođenje, uz objašnjenje da je jedan od zainteresovanih za JPP oko odmarališta u Dućama vlasnik trgovačkog lanca Studenac iz Omiša, koji ima 360 trgovina i supermarketa i dva veleprodajno-distribucijska centra te više od 2.500 zaposlenih.

Spomenimo još da je u Zenici nedavno u posjetu gradskoj upravi bio Mohammed bin Saqr al Qasimi vlasnik kompanije "Emirates" d.o.o. (u čijem je vlasništvu i zabavni park "Sunnyland" kod Sarajeva) s poslovnim partnerima koji je razgovarano o mogućim investicijama u sportski i zdravstveni turizam na području grada Zenica.

zeničko odmaralište u dućama

Kada kreće novi krug prodaje "Zeničkog" odmarališta na Dućama ne zna se.. (u Zenici nije na vlasti HDZ :-).

Povezani članci

Who's Online

We have 275 guests and no members online