Split susjednim općinama i gradovima naplaćuje odlaganje otpada

gdje s smećem?Splitu susjedne općine i gradovi, a riječ je o ukupno 17 jedinica lokalne samouprave, više ne mogu dovoziti svoj otpad na splitsko odlagalište na Karepovcu bez plaćanja eko-rente. Iz Splitu susjednih gradova i općina dolazi čak 46,5 posto cjelokupnog otpada, a među najvećim su "izvoznicima" Kaštela, Solin i Omiš. Odluka splitskog Gradskog vijeća o uvođenju naknade u iznosu 105 kuna po toni, koja se počela primjenjivati 1. siječnja 2011., nije po volji gradovima i općinama koje godinama besplatno deponiraju svoje smeće na splitsko odlagalište otpada. No, više nemaju izbora. Eko-rentu će trebati platiti ...


GDJE S SMEĆEM?

EKO-RENTA

Split susjednim općinama i gradovima naplaćuje odlaganje otpada

Na splitsko odlagalište na Karepovcu iz susjednih gradova i općina dolazi čak 46,5 posto cjelokupnog otpada. Eko-rentom bi se za tu svrhu prikupilo oko 5,5 milijuna kuna
 
Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
U kaštelanskoj gradskoj upravi već su izračunali da će zbog plaćanja ekorente biti "prisiljeni" na proračunsko opterećenje od oko 1,5 milijuna kuna, ali pomirljivo poručuju da će ispoštovati odluku splitskog Gradskog vijeća.
 
Ako i druge jedinice lokalne samouprave prihvate plaćanje ekorente, koja je zapravo uvedena prije nekoliko godina, ali se nikad nije primjenjivala, u splitski će se proračun godišnje sliti oko 5,5 milijuna kuna.
 
Iz Splitu susjednih gradova i općina dolazi čak 46,5 posto cjelokupnog otpada, a među najvećim su "izvoznicima" Kaštela, Solin i Omiš. Splićani su negodovali kad su shvatili da se guše u tuđem smeću, a da nijedan grad ili općina ne plaćaju naknadu za korištenje deponija.

gdje s smećem?
 
Plaćanje ekorente, koja je zapravo naknada za štetni utjecaj deponija na okoliš i razvoj, obveza je jedinica lokalne samouprave koje do kraja godine moraju u svojim proračunima osigurati novac za tu namjenu.
 
Prošle je godine na Karepovcu deponirano više od 113 tona komunalnog otpada, od čega gotovo polovica otpada na smeće susjednih gradova i općina.

Povezani članci

Who's Online

We have 259 guests and no members online