Skupo ćemo plaćati promašenu politiku gospodarenja otpadom

Regionalni centri za gospodarenjem otpadom produkt su jedne stare politike i zastarjele tehnologije koju će svi građani dodatno plaćati. Zamišljeni kao tvornica mljevenja smeća s proizvodnjom gorivog otpada i spaljivanjem u cementarama i spalionicama naišli su na ekološki zid udruga i osviještenih političara koji su upozoravali što će se dogoditi. I danas, 15 godina kasnije, oni izgrađeni u Istri izvor su ogromnog smrada, gomilanja smeća i financijskih gubitaka. Isto čeka i Lećevicu.
Politika gospodarenja otpadom mora biti potpuno suprotna. Od smanjivanja količine otpada na mjestu nastanka, sakupljanja otpada od vrata do vrata do izgrađene kompletne infrastrukture u lokalnim jedinicama (kompostana, sortirnica, centri za oporabu...) pa bi u regionalne centre stizao razvrstan i u puno manjim količinama.
Ovako građani postaju taoci “smećarskog lobija” koji praktički može legalno ucjenjivati centre za gospodarenje otpadom. Znajući obim korupcije u Hrvatskoj ne bi nas iznenadilo i daljnje pogodovanje.
U Lećevici je predviđen prihvat 109.967 tona otpada godišnje iz cijele županije koja proizvodi 200.000-230.000 tona. Od toga je 16,8% predviđeno za proizvodnju gorivog otpada (18.474 tone) za što bi samo spaljivaču platili 2,5 milijuna eura, a gdje su još troškovi proizvodnje i održavanja?

Izvor: Pametno.info

LEcevica