U moralnom škripcu

korupcijaČini mi se da u Hrvatskoj nitko ne zna ni što je korupcija niti što je pravna država. Malo o tome znaju političari, jako malo novinari, a najmanje o tome znaju pravnici, pa nije ni čudo što imamo korumpirano sudstvo, nesposobno tužiteljstvo i korumpirano privatno odvjetništvo. Pravosuđe je, dakle, izvor korupcije u Hrvatskoj. Sudske odluke ne donose se na temelju zakona, nego na temelju veza. Ako pak bolje analiziramo hrvatsko sudstvo, vidjet ćemo da je riječ o nepotizmu. Da bi privatni odvjetnik bio "uspješan", netko iz njegove obitelji mora biti zaposlen u sudstvu. Pravna država još je uvijek nedosanjani hrvatski san, a nepotizam glavni izvor korupcije. Krivotvoreno vlasništvo jedan je od najvećih hrvatskih problema. Korupcija je, na primjer, posljedica krivotvorina u katastru i gruntovnici, a te krivotvorine omogućile su da odvjetnici, suci, geometri i javni bilježnici pljačkaju hrvatski narod ...


KORUPCIJA TO SMO MI

U moralnom škripcu

Krivotvoreno vlasništvo jedan je od najvećih hrvatskih problema. Korupcija je, na primjer, posljedica krivotvorina u katastru i gruntovnici, a te krivotvorine omogućile su da odvjetnici, suci, geometri i javni bilježnici pljačkaju hrvatski narod
 
Piše: Srećko Radović
Izvor: Vjesnik

 
Predsjednik Josipović govorio je o mnogim stvarima, ali pokazuje da ne vidi razliku između državne upravne jedinice i samoupravne jedinice.
 
Hrvatski lokalni moćnici izglasavaju županijske i općinske statute za svoje potrebe, a u toj kriminalnoj radnji ne mogu ih zaustaviti birači. Zar statut za županiju i općinu nije isto što i Ustav za državu? Čini mi se da je netko namjerno pobrkao statut i poslovnik.
 
apatija Znam da je hrvatski narod u moralnom škripcu i da nema kreativnosti i poslovnosti zbog gotovo 100 godina jugoslavenske podjarmljivosti i komunističke diktature koji su stvorili apatiju. Više od 100 godina narod slijedi prisilno bratstvo i jedinstvo, a da bi se održao, bio je prisiljen slijediti komunističko Titovo načelo: "Druže, snađi se." Tako je umjesto moralnog i odgovornog čovjeka stvoren pohlepni lupež.

Dakle, hrvatski narod jest korumpiran koliko su korumpirani i političari. Za duhovno i moralno zdravlje naroda nužna je vjera, ali više od 45 godina vjera je bila ismijavana i zabranjivana.  Isto se događa i danas. Sigurno, i među svećenstvom je bilo amoralnih pojedinaca i onih koji su tajno služili Partiji, ali Crkvu ne čine svećenici nego etička načela.

Ta etička načela danas nedostaju hrvatskom čovjeku. To je razlog zašto pojedinac razmišlja samo o osobnim potrebama, a ne o općim potrebama naroda i države.
 
Ako je netko iz državnih firmi izvukao 10 milijardi kuna, onda se ne radi o korupciji nego o pljački. Korupcija nije ništa drugo nego ucjena građana komunističkim propisima, a to izaziva odbojnost građana i investitora prema državi. Međutim, korupcija se događa na nižim lokalnim razinama, a omogućuju je sudovi, tužiteljstvo i privatni odvjetnici te lokalna vlast.

Korupcija je, na primjer, posljedica krivotvorina u katastru i gruntovnici, a te krivotvorine omogućile su odvjetnicima, sucima, geometrima i javnim bilježnicima da pljačkaju hrvatski narod, jer tužitelj i kad dobije, parnicu izgubi.
 
odvjetnik Na čelu ovog kriminala stoje privatni odvjetnici, a dobit od tih nečasnih radnji odvjetnici dijele sa sucima, geometrima iliti vještacima, i zemljišnim referentima. Dakle, krivotvoreno vlasništvo jedan je od najvećih hrvatskih problema jer onemogućuje i sputava investitore u ostvarenju njihovih poslovnih ambicija.
 
Zamislimo državu u kojoj rodni list ne smije biti stariji od šest mjeseci. Zamislimo državu u kojoj punomoć vrijedi samo šest mjeseci, makar je u njoj jasno naznačen rok trajanja. Zamislimo državu u kojoj sudac donosi presude, a nije u stanju ovjeriti kopije izvornika. Još uvijek se sirotinja provocira i šalje javnom bilježniku da napravi ovjerene kopije iako za to nema nikakve potrebe jer valjanost originala u uređenoj državi može potpisati svaki sudac i svaki referent. Zamislimo državu u kojoj se čeka više godina za dobivanje građevinske dozvole. Zamislimo državu u kojoj državni činovnik od vas traži osobni broj, iako zakon to zabranjuje, a istodobno je računalom povezan s ustanovom koja ga je izdala.
 
Da je pljačka dio pravosuđa, pokazat će nam presude viših sudova i nezainteresiranost DORH-a da progoni krivotvoritelje dokumenata i lažne svjedoke. Više od 90 posto presuda nižih sudova vraća se na ponovni postupak, a svima je poznato da je hrvatsko sudstvo opterećeno parnicama zbog krivotvorenog vlasništva i njegove otimačine. Zar sve ovo ne ukazuje na to da pravosuđe smišljeno i dobro orkestrirano izravno pljačka hrvatske građane?
 
apatijaU svijetu se vlasništvo rješava na temelju dokumenata, dok se Hrvatskoj vode parnice zbog krivotvorenih dokumenta i lažnih svjedoka te korumpiranih sudova. Do danas nitko u Hrvatskoj nije progonjen zbog lažnog svjedočenja!
 
Misli li itko da je komunizam nestao iz državnih ustanova? Stanje u katastru i gruntovnici gore je nego u komunizmu, a za sve krivotvorine najodgovorniji je katastar i sudovi koji su sprovodili ostavinske rasprave, ali ih nikad nisu sproveli u djelo.
 
 Danas je veliki dio starih i ispravnih katastarskih karata i zemljišnih knjiga skriven za one koji ih trebaju, a koriste ih ucjenjivači kada nekome treba oteti vlasništvo uz pomoć katastra i gruntovnice uz određenu naknadu. U Hrvatskoj vlada zakon moći, a ne zakon pravednosti. Nova izmjera učinila je još više krivotvorina. Neki čak postaju vlasnici državne zemlje bez ijednog ugovora ili dokumenta, ali na temelju lažnih svjedočenja.
 
Zar nije došao trenutak da katastar i gruntovnicu ujedinimo u jednu ustanovu i da uvedemo red u vlasništvo? Zar nije došao trenutak da se iz katastra i gruntovnice i uklone stvarni, ali nikada progonjeni i osuđeni kriminalci?
 
Umjesto da u korijenima promijenimo naš pravni sustav, mi se još mučimo s komunističkim i samoupravnim zakonima čija je jedina svrha bila kontrola i ucjena građana. Zašto te zakone slijedimo ako su oni najveća prepreka hrvatskom boljitku, demokraciji i slobodi? Ako se ovako nastave ponašati hrvatski političari, onda je Hrvatska osuđena na nestanak.

apatijaEto, ankete pokazuju da će na nadolazećim izborima pobijediti kvazidemokrati iliti neokomunisti, ali nitko ne zna kakve se promjene nude da bi narodu bilo bolje. Puno pričaju o poštenju, ali poštenje nije u njihovim ishodištima. Još nismo shvatili da smo daleko od demokracije jer smo zarobljeni u raljama samoupravljanja i komunizma. Ne može se na samoupravnim i komunističkim zakonima graditi i razvijati kapitalizam!
 
Zar nas nije sram kakve političare i kakvu državu imamo? Zar mi svi zajedno nismo odgovorni za sve ove anomalije?

Država postoji da bi osigurala boljitak svojim građanima, a čini mi se da Hrvatska postoji da bi moćnici opljačkali njezine građane.

Povezani članci

Who's Online

We have 329 guests and no members online