Iz Regije..

Omiš: Ne dirajte stranačke takujine

U sve im se možeš dirnuti, ali kad im se dirneš u novčanik, kad im žaračem dotakneš sam bitak, onda je najbolje maknuti se u stranu i promatrati reakciju. Kao onu kojoj je Vinko Vuković svjedočio na omiškom Gradskom vijeću. Neven Lelas, omiški vijećnik s Nezavisne liste Ivana Kovačića, predložio je da se sredstva (u nastavku teksta: novac) iz gradskoga proračuna predviđena za redovito godišnje financiranje političkih stranaka prepolove. Umjesto ukalkuliranih 100.000 kuna, da se strankama ukupno razdijeli 50.000 kuna. Na glasanju su za bili svi vijećnici s Kovačićeve nezavisne liste, a to znači njih točno dvoje. U zraku im se pridružila i Barišićeva ruka, a svi ostali, njih 13 (10 protiv i troje suzdržanih), od lijevih preko središnjih do desnih, ujedinjeni su stali na drugu stranu ...

OMIŠ

Ništa od solidariziranja s građanima: omiške kune idu na stranačke račune

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Bio bi to, smatra, Lelas, simboličan čin, kojim bi vijećnici pokazali da razumiju novčano stanje u kojem se nalazi ne samo Grad, nego i većina građana.

− Ajmo se solidarizirati s građanima i pokazati im da smo osjetljivi na aktualni gospodarski trenutak. U ime liste Ivana Kovačića stoga predlažem...

− Kao prvo − prekinuo ga je HDZ-ov Anđelko Kolovrat − vi niste vijećnik s liste Ivana Kovačića, nego, ako se ne varam, s liste don Ivana Grubišića.

− Varate se! − uzvratio mu je Lelas, da bi, praćen užasnutim pogledima većine vijećnika, dovršio svoj prijedlog.

‘Vama je lako predlagati kad vi niste stranka...’

− Stranke imaju pravo na novac, a vama je lako iznijeti ovakav prijedlog kad vi niste stranka. Uostalom, to je stranački novac, mi ga moramo uplatiti na stranački račun − nastavio je Ivan Škaričić ondje gdje je Kolovrat stao, dajući do znanja ostalim stranačkim kolegama kako će glasati.

− Oprostite, ali to nije stranački, nego gradski novac i mi s njime možemo raditi što nas je volja − nije se dao Lelas.

− Molio bih da nam pravnica objasni mogu li se vijećnici odreći tog novca − zatražio je HSP-ovac Miljenko Vukasović.

− Ako se želite odreći novca, imate na to pravo. Nakon što Grad novac uplati, vi ga možete doznačiti kome god hoćete − objasnila je Lidija Pavković.

− Ja sam u koaliciji s HČSP-om, a kako oni nemaju svog predstavnika u Vijeću, morat ću se s njima konzultirati − opravdao se Vukasović.

− Članarine su nam ionako male, ovo je praktički novac kojim financiramo naš rad. Uostalom, rebalans proračuna već je donesen, stoga o prijedlogu kolege Lelasa možemo razgovarati tek kad bude rasprava o proračunu za iduću godinu − uključio se u raspravu i HNS-ovac Ivan Pajdek.

− Možemo mi ovo izglasati bez obzira na rebalans, potrebna je samo vaša dobra volja − ubacio se još jednom Lelas.


‘Mi iz SDP-a ne možemo sami odlučiti o ovom pitanju’

− Mi u SDP-u ne možemo sami odlučiti o ovom pitanju, jer u nas postoji hijerarhija koju moramo poštovati. Mogli bi nas iz stranke kritizirati ako se odreknemo novca bez prethodnoga dogovora − javila se za riječ i Irena Zečić.

vijeće omiš

− Predlažem da po ovom pitanju konzultiramo susjedne općine i gradove, da vidimo kako se kod njih radi. U svakom slučaju, mislim da je prijedlog vladajućih nekorektan prema manjini, jer bi se, ako ga prihvatimo, oštrica strankama otupila do te mjere da ne znam kako bi funkcionirale. Onaj tko je na vlasti, naime, uvijek može na indirektan način doći do nekih sredstava, a ostale stranke teško će na ovo pristati − zanimljivu tezu iznio je Irenin kolega Jozo Kovačić.

− Kako to mislite da onaj tko je na vlasti na indirektan način može doći do novca?! − začuđeno je iskusnog SDP-ovca upitao nezavisni vijećnik Ivan Barišić.

− Moj je osobni stav da bismo izglasavanjem ovog prijedloga kompromitirali rebalans, no idemo vidjeti. Tko je za? − zaključio je raspravu i odmah prešao na glasanje predsjednik Gradskoga vijeća, HDZ-ovac Zvonko Močić.

I, za su bili svi vijećnici s Kovačićeve nezavisne liste, a to znači njih točno dvoje. U zraku im se pridružila i Barišićeva ruka, a svi ostali, njih 13 (10 protiv i troje suzdržanih), od lijevih preko središnjih do desnih, ujedinjeni su stali na drugu stranu.

Povezani članci

Who's Online

We have 405 guests and no members online