Frenki Laušić: Hrvatski život u slomljenom društvu

radŽivimo u vremenu u kojem su intelektualno bankrotirale velike lijeve i desne ekonomske ideologije i kada prvi put u zadnjih 250 godina na Zapadu sljedeći naraštaj neće uživati blagodati većeg životnog standarda od svojih roditelja. U tranzicijskim zemljama taj osjećaj besperspektivnosti još je i veći jer su zemlje poput Hrvatske daleko od standarda "stare Europe", SAD-a i Kanade. Frustracija je još veća jer su, u odnosnu na razvijene zemlje Zapada, državno-demokratske institucije još uvijek u povojima, pa je u ovim mračnim gospodarsko-socijalnim uvjetima još teže gledati kako pravdi izmiču lopovi i ubojice, a "snalažljivi pojedinci" nekažnjivo se koriste „rupama u sustavima“ za besramno bogaćenje ...

FRENKI LAUŠIĆ:

Hrvatski život u slomljenom društvu

frenki laušićIzvor: Slobodna Dalmacija

Stoga je bilo lako predvidjeti pobunu radnika “Jadrankamena”, kao i reakciju policije koja brani pravnu državu. Bit nesporazuma je tu vrlo očita: radnicima ne treba pravna država ako neće na vrijeme isporučivati pravdu, posao i plaće.


Katastrofa financija

rfinancijeStoga se nova vlada našla u institucionalno-vrijednosnom procijepu i ekonomskom ponoru čije dubinske posljedice nije u potpunosti uvidjela, a najveći dokaz tome jest naivnooptimistična izjava premijera Zorana Milanovića koji je nakon izbora ustvrdio da državne financije nisu u katastrofalnom stanju. Radi se o tome da državne financije, kao i državne institucije samo prividno nisu bile u katastrofalnom stanju.

Formalni financijski pokazatelji, poput onog o odnosu državnog duga i bruto domaćeg proizvoda, kao i uopćeni statistički podaci o funkcioniranju državnih institucija, od javnih službi do pravosuđa, davali su lažnu sliku stvarnog stanja.

Realna slika državnih financija počiva na stanju gospodarstva, a ono zbilja jest u katastrofalnom stanju. Pravosuđe, kao formalni temelj pravednog društva, također je u katastrofalnom stanju i tako je sa svakim fundamentalnim sektorom u državi.

Živimo u "slomljenom društvu", kako je to u predizbornom sloganu prije nekoliko godina tvrdio aktualni britanski premijer David Cameron za svoju državu, a ako je to vrijedilo i vrijedi još uvijek za Veliku Britaniju, za Hrvatsku vrijedi još više.

Te tužne činjenice – da je Hrvatsko društvo u potpunosti devastirano na svim poljima - u Vladi su možda najsvjesniji Slavko Linić i Radimir Čačić.

rad Upravo zato Linić predlaže gotovo revolucionarne zakonske reforme kojima se nastoji uvesti red u porezno-gospodarski sustav, te zajedno s Čačićem inzistira na koju će u prvom naletu financirati javna poduzeća, a u drugom privatni sektor.

Međutim, paradoksalno, njih dvojica su, zbog istog razloga, vjerojatno i najveći optimisti kada je riječ o oporavku hrvatskoga gospodarstva, iako su skeptičniji kada je riječ o pravosuđu i ostalim institucijama.

Taj optimizam temelje na dva jednostavna zaključka od kojih prvi glasi da smo na gospodarskom dnu, a drugi da su bivše HDZ-ove vlade bile toliko nesposobne i korumpirane zbog čega će prvi i elementarni potezi nove vlasti dovesti do gospodarskog rasta i zapošljavanja već krajem ove i početkom iduće godine.

Nije se teško složiti s prvim zaključkom (premda nas iskustvo uči da uvijek može biti gore), ali je mnogo teže dijeliti optimizam da će bolja budućnost doći tako brzo.

Gospodarstvo je, naime, koliko god bilo prevažno, samo dio društva, njegov sastavni dio. Drugim riječima, nije nam gospodarstvo trulo samo zbog čisto ekonomskih razloga, već i zbog trulosti ostalih sastavnica društva i državnih institucija, kao i dubokih vrijednosnih patologija, od radne i poslovne etike do bazičnih ljudskih prava. Neće se stoga gospodarstvo oporaviti samo utjecajem na gospodarstvo, već je to proces koji će trajati malo duže i zahtijeva kompletniji tretman.

Naravno, u međuvremenu treba preživjeti, ali nam ni situacija s europskim gospodarstvom i još uvijek nepravednim svjetskim financijskim sustavom ne ide naruku.

brodogradnja


Nervozni duet

Odatle i dobar dio nervoze Linića koji je osuo paljbu po poduzetnicima, ekonomistima i analitičarima zbog njihove „negativističke destruktivnosti“, i Čačića koji je građanima poručio da bi trebali manje trošiti na mobitel, a više na struju (tu je ideju, doduše, prije njega iznio Neven Mimica, potpredsjednik Vlade).

Njih dvojica se, ali i čitava Vlada s Milanovićem na čelu, suočavaju s činjenicom da ćemo se iz ove egzistencijalne kaljuže izvlačiti sporije i mukotrpnije nego što su zamislili.

željeznice

Naravno, tu ostaje problem kako sada korigirati najave upućene i MMF-u i svjetskoj financijskoj zajednici da ćemo već u ovoj godini ostvariti gospodarski rast (zbog čega nam nije srušen kreditni rejting), ali od realnosti ne možemo pobjeći.

Stoga još jednom valja upozoriti: čekaju nas teške godine stagnacije i sporog rasta i u tom vremenu ne smijemo zaboraviti pomoći najugroženijima, ne smijemo zdravstvo ostaviti bez lijekova, a dobre studente bez para za studij. Tek u tom slučaju ostali bismo "slomljeno društvo".

Povezani članci

Who's Online

We have 462 guests and no members online