Predstavljen prijedlog reforme zdravstvenog sustava

Zdravstvu su potrebni su novi izvori financiranja jer 1,5 milijun zaposlenih ne mogu financirati zdravstvenu zaštitu za 4,5 milijuna ljudi«, rekao je ministar zdravstva Darko Milinović predstavljajući prijedlog reforme zdravstvenog sustava. Za više od četiri milijuna ljudi uvjeti zdravstvene zaštite se ne bi mijenjali osim za 463.000 bolje plaćenih. Oni s mirovinom do 2.600 kuna zdravstveni doprinos bi plaćala država, a takvih umirovljenika je oko 870.000. Doprinosi od dva ili tri posto, uveli bi se za umirovljenike s mirovinama od 2600 do 5200 kuna, dok bi svi iznad 5.200 kuna plaćali pet posto doprinosa ...

 Piše: Biserka Lovrić / Vjesnik
 Izvor: Vjesnik
/ http://www.vjesnik.hr/html/2008/11/06/Clanak.asp?r=unu&c=3
 
Ministar je kazao da je zdravstvenom sustavu potrebna dubinska reforma te da teret financiranja treba raspodijeliti ravnomjernije među građanima. Mjere Darko Milinovićkoje je najavio trebale bi godišnje u zdravstvo sliti dodatnih 5,5 milijardi kuna te stabilizirati stopu izdvajanja za djelatnost u kojoj je zaposleno 70 tisuća ljudi.
 
Nova zdravstvena reforma, kojoj predstoji javna rasprava, donosi uvođenje jedinstvene stope participacije od 20 posto na cijenu bolničke usluge, osim dijalize, a najviša bi iznosila do 3000 kuna. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, predlaže se participacija od 15 kuna, no plaćanja bi bila oslobođena djeca. Troškove participacija pokrivale bi police dopunskog zdravstvenog osiguranja. To su neke od mjera koje je u srijedu predstavio ministar zdravstva Darko Milinović govoreći o prijedlogu nove zdravstvene reforme.
 
Dopunsko bi osiguranje, gotovo kao i dosad, za umirovljenike iznosilo 50, a zaposlene oko 80 kuna mjesečno, ovisno o visini primanja. Premije dopunskog osiguranja bile bi za 10 do 40 kuna više za one koji zarađuju iznad 5200 kuna, a za većinu - oko 1,1 milijuna zaposlenih, ostale bi na sadašnjoj razini. Također, država će nastaviti plaćati participaciju za oko 115.000 zaposlenih s niskim primanjima, a dopunsko osiguranje i dalje ne bi bilo obavezno.
 
Među novostima ministar podastire i mogućnost da od početka iduće godine osiguranici sami odabiru svoju zdravstvenu osiguravajuću kuću kojoj će se uplaćivati dio njegova doprinosa (ukidanje monopola HZZO-a), a do polovice iduće godine to će biti obavezno - ili HZZO ili privatni osiguravatelj.


Uskoro rezultati antikorupcijskog programa
 
"Za petnaestak dana predstavit ćemo prve dobre podatke iz antikorupcijskog programa za zdravstvo", najavio je Darko Milinović. Ukinut će se liste čekanja za dvije najtraženije pretrage, kompjutorsku tomografiju i magnetsku rezonanciju, što je važno za sužavanje prostora za percepciju o korumpiranosti sustava. Do kraja godine bit će gotova i nacionalna lista čekanja za niz najtraženijih pretraga i zahvata.

 
Reforma primarne zaštite, bolnica, hitne pomoći, sustava plaćanja...
 
Premije osiguranja
 
• Za oko 1,1 milijun radno aktivnih osiguranika premija dopunskog zdravstvenog osiguranja ostaje 80 kuna
• Za one s primanjima višim od 5200 kuna - od 10 do 40 kuna viša
• Za 115.000 zaposlenih dopunsko plaća država
• Više od 50 kuna (vjerojatno kao zaposleni, 80 kuna) premiju će plaćati umirovljenici s primanjima višim od 5200 kuna
• Iz državnog proračuna plaćat će se premija dopunskog osiguranja za hrvatske vojne invalide
• Oko 830.000 djece i mladeži oslobođeno je ikakvih plaćanja u zdravstvu
 
Duhanski doprinos
 
• S dvije kutije cigareta manje smanjit će se financijski udar zbog poskupljenja cigareta od pet kuna, a korist je i za zdravlje
Zdravstveni doprinos na duhan imaju sve europske zemlje osim Hrvatske, a na godinu kod nas izravno ili neizravno od posljedica pušenja umre 13000 građana
• Zahvaljujući poskupljenju cigareta od 10 posto smanjio se broj pušača u nekim europskim državama za četiri posto
 

PROČITAJTE VIŠE ...
http://www.vjesnik.hr/html/2008/11/06/Clanak.asp?r=unu&c=3

Povezani članci

Who's Online

We have 452 guests and no members online