ADAC 2020: Hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi

Da se hrvatska kamping ponuda razvija u pravom smjeru, vidljivo je i iz novo predstavljenog vodiča kampova njemačkog ADAC-a za 2020. godinu koji je alfa i omega ili tkz. “biblija za kampiste” kada govorimo o kvaliteti samih kampova. Prilikom ocjenjivanja kampova od strane ADAC-ovih inspektora, istaknuto je da su upravo hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi (+2,1% ) i pritom se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, koja je ove godine stagnirala, piše Goran Rihelj na portalu HRTurizam.hr.
Nijemci su tradicionalno prvi gosti po važnosti u našem kampingu, a odmah do njih su Austrijanci. Tako su gosti njemačkog govornog područja lani u našim kampovima ostvarili skoro 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, čime pokrivaju 45% ukupnih noćenja u kampovima naše zemlje, uz rast noćenja od 2% u odnosu na prethodnu godinu. Stoga, značaj ADAC kamping vodiča za njemačko govorno područje, iznimno je velik. U vodiču ADAC-a za 2020. je tako navedeno ukupno 134 hrvatskih kampova, 8 više u odnosu na prethodnu godinu. Po ADAC-u, prosječna ocjena kvalitete hrvatskih kampova povećana je za 1,4% u odnosu na lani i iznosi 3,7 (od mogućih 5). Gledajući po regijama, regije sa najkvalitetnijim kampovima (iznad prosjeka RH) ostaju i dalje Istra, Ličko-senjska županija i i Kvarner. U Dalmaciji najkvalitetnije kampove ima Zadarska županija.

Piše: Goran Rihelj / HRTurizam.hr.
Izvor: HRTurizam.hr


Kampovi na kontinentu, po ADAC-u, su prosječno kvalitetniji od kampova u Splitskoj i Dubrovačkoj regiji. Dubrovačka regija je ujedno i jedina u Hrvatskoj u kojoj je po ADAC-u prosječna kvaliteta kampova manja u odnosu na lani, za -1,1%.

Hrvatska ukupno ima 734 kampova, s ukupnog smještajnog kapaciteta 255.338 osoba. U 2019. u kampingu je ostvareno je 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18% ukupnih noćenja i 15% dolazaka turista u Hrvatskoj. Hrvatska ima ukupno 433 srednje-velikih kampova te 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u, a ukupni smještajni kapacitet iznosi 255.338 osoba. Čak 7 kampova ima najviših 5*, dok ih 66 ima 4*. Kampovi visoke kategorije sa 4 i 5* pokrivaju skoro 50% ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova. Dalmacija ukupno ima 28% kapaciteta kampova RH, a od toga najviše Zadar (13%).

kamp galeb omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 435 guests and no members online