Crni petak: Slučaj Agrokor je prvi pravi ispit hrvatskog gospodarstva, politike i oporbe

U petak ujutro blokiran je žiro račun Belja, a potom i račun Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, PIK Vrbovca i Velpro. Zadužnice Agrokora su očigledno aktivirane na brojnim mjestima, nakon što je u četvrtak tvrtka Orbico u vlasništu Branka Roglića prva sjela na račun svog dužnika, a nakon toga se u medijima počelo spekulirati da je isto učinilo još desetak dobavljača. Dionice Agrokora i njegovih firmi nastavljaju pad na burzama, a Vlada RH u petak popodne, nakon konzultacija i s oporbom, odlučuje da li najfriškiji prijedlog Zakona o sistemski važnim tvrtkama, u medijima već prozvan "lex Agrokor", šalje u hitnu saborsku proceduru. U međuvremenu ruske i domaće banke, vjerovnici Agrokora, dogovaraju s najvećim dobavljačima nelikvidnog koncerna sklapanje sporazuma o početku rješavanja financijske krize koncerna prije nego što situacije izmakne kontroli. Riječ je o zamrzavanju postojećeg duga i premošćivanje tekućih problema sa likvidnošću koncerna, prije procesa restrukturiranja kompanije koji neumitno slijedi.
- "Dogodilo se ono čega smo se svi plašili da nije postignut dogovor vjerovnika i vlasnika na vrijeme.. Tad kreće stampedo tko će naplatiti svoja potraživanja. Moguće je da dio dobavljača nastoji pritisnuti vjerovnike i vlasnika, jer sumnjaju da imaju još neki adut u igri. Moguće je da će povući zadužnice, ali to je sigurno destruktivno. Ako se u svijetu burze pad dionica naziva crnim petkom, ovo je sigurno crni petak za Hrvatsku u korporativnom smislu", komentirao je Frenki Laušić, novinar Slobodne Dalmacije blokadu računa Agrokora za N1 televiziju.
- "Dvije su mogućnosti - ili premijer traži politički konsenzus, jer je toliko alarmantna situacija ili traži premijer dogovora da li da se vjerovnicima prepusti dogovor, pa da Vlada ne aktivira lex Agrokor". Podsjetio je Laušić da je i oko zakona o predstečajnoj nagodbi postojao politički konsenzus, a ovo je daleko opasnija situacija.
- "Zakon mora jako biti dobro napisan, kako bi se izbjegle tužbe vjerovnika. Iako je sad panika, treba biti hladne glave i treba vidjeti što traže dobavljači, što ruske banke, jer Agrokoru treba 500 milijuna do milijardu i pol kuna... On u ponedjeljak mora imati banku koja će ući sa minimalno sto milijuna eura", kazao je našu sumještanin na "privremenom radu" u metropoli. Vjerovalo se da Ivica Todorić, kao ugledni poslodavac i gospodarstvenik neće biti tako destruktivan, kao što se pokazalo. - "On je jako destruktivno i autodestruktivno reagirao, zbog čega je i premijer ovako reagirao. I oporba je bila za to da se vjerovnici dogovore..", rekao je Frenki Laušić.

Izvori: N1 TV, Hina

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 260 guests and no members online