Policija seniorima: Čuvajte se prevaranata

prevaranticaS obzirom na učestalost kaznenih djela iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba policija opet građane upozorava na načine na koje prevaranti djeluju. Prevaranti dolaze u privatne kuće ili stanove, poglavito starijih ljudi, te zadobiju njihovo povjerenje. Zatim svoje 'žrtve' dovode u zabludu ili iskorištavaju njihovu nepažnju i kradu predmete veće vrijednosti. Najčešće se predstavljaju kao policijski službenici, eminentni stručnjaci medicine, alternativne medicine, prava, ekonomije ili sličnih struka, ili kao ovlašteni akviziteri, pripadnici inspekcijskih službi, dostavljači pošiljki, inkasatori, porezni inspektori, trgovci, vlasnici nekretnina ili pokretnina i pripadnici vjerske zajednice. Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija građanima savjetuje da kod nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi, da traže identifikacijske dokumente kod svih posjetitelja koji se predstavljaju kao djelatnici raznih tvrtki, da vjerodostojnost posjetitelja provjere bez otvaranja vrata kroz 'špijunku' ili korištenjem sigurnosnog lanca, te da ne nasjedaju na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti posjetitelja ...

Izvor: HRT

Policija je zabilježila i slučajeve u kojima su prevaranti 'žrtve' uvjeravali su svoje fizičke nedostatke koji u stvarnosti ne postoje, a kako bi zadobili njihovo povjerenje. Tako su zabilježeni slučajevi kada su prevaranti glumili sljepoću, nepokretnost, ili su glumili stradalnike u požaru, poplavama i potresima, navodeći kako su izgubili svu imovinu.

Nisu nepoznanica ni situacije u kojima su prevaranti predmete niske vrijednosti prodavali za višestruko veći novac, dovodeći svoje žrtve u zabludu oko marke i kvalitete proizvoda.

Povezani članci

Who's Online

We have 485 guests and no members online