Projekt Jadran: More spremno za elitni turizam

Čisto more i plažeNedavnim potpisivanjem memoranduma o Projektu Jadran, čiji je nositelj država uz kreditiranje Svjetske banke, dva susjedna općinska središta, Dugi Rat i Omiš, već su napravila značajan iskorak u podizanju kvalitete življenja i očuvanja okoliša. Ekološki sustav javne odvodnje, tretmana i zbrinjavanja otpadnih voda zasad egzistira samo u užem prostoru Omiša. Prije nekoliko godina na uporabu su predani glavni kolektor u Gradskom pristaništu, tlačni kolektor na Ribnjaku, stanica u Priku i pomorski ispust, a uskoro će se položiti mjesne kanalizacijske mreže. Čisto morePoglavarstvo Dugog Rata dalo je "zeleno svjetlo" projektu koji se nalazi u fazi dobivanja građevinskih dozvola (situacija se ovdje zakomplicirala jer trenutno Općina dugi Rat nema donesen važeći Prostorni plan, op.ur.). Prema njegovu mišljenju, ako se čelništva lokalnih vlasti usuglase, što je često nemoguća misija, Duće, Dugi Rat i dugoratska Glavica bit će spojeni na ispust grada Omiša. Preostala, gotovo sva zapadna naselja u Općini Dugi Rat, njih sedam, na prostoru između Orija i Bajnica, priključila bi se, pak, i to najdalje u ljeto 2012., na budući komunalni sustav susjedne općine Podstrana ...

PROJEKT JADRAN

NA UTOKU CETINE PRIVODI SE KRAJU PROGRAM ZAŠTITE ONEČIŠĆENJA VODA

Nakon kraćeg zatišja, program zaštite onečišćenja voda na priobalnom području Omiša i Dugog Rata poprima novi zamah

Piše: Pero Livajić / Večernji List
Izvor: Večernji List

Nedavnim potpisivanjem memoranduma o Projektu Jadran, čiji je nositelj država uz kreditiranje Svjetske banke, dva susjedna općinska središta već su napravila značajan iskorak u podizanju kvalitete življenja i očuvanja okoliša.

Ekološki sustav javne odvodnje, tretmana i zbrinjavanja otpadnih voda zasad egzistira samo u užem prostoru Omiša. Prije nekoliko godina na uporabu su predani glavni kolektor u Gradskom pristaništu, tlačni kolektor na Ribnjaku, stanica u Priku i pomorski ispust, a uskoro će se položiti mjesne kanalizacijske mreže.

omiš


Čeka se dozvola

Najkasnije do 2010., planirano potpuno rješavanje odvodnje od Male luke do Sinaja, kao i izradu idejnih i izvedbenih projekata posebnih sustava za Mimice, Mediće, Marušiće, Staniće, Lokvu Rogoznicu i Pisak.

Predviđa se završiti uređaj za pročišćavanje ugradnjom hidromehaničke opreme, gradnja dužobalnog kolektora istočnog ulaza i trasa kolektora uz obalu Cetine, od Radmanovih mlinica do ušća.

Istodobno, Poglavarstvo Dugog Rata dalo je "zeleno svjetlo" projektu koji se nalazi u fazi dobivanja građevinskih dozvola. Prema njegovu mišljenju, ako se čelništva lokalnih vlasti usuglase, što je često nemoguća misija, Duće, Dugi Rat i Glavica bit će spojeni na ispust grada Omiša.

Duće


Otplata kredita

Preostala, gotovo sva zapadna naselja, njih sedam, na prostoru između Orija i Bajnica, priključila bi se, pak, i to najdalje u ljeto 2012., na budući komunalni sustav susjedne općine Podstrana.

Duće

Do 30. lipnja 2011. godine prikupljat će se novac za otplatu 11.393.550 kuna kredita Europske banke, koji se od 1995. koristi za  gradnju dijela kanalizacijskog sustava Omiša.

Gotovo istodobno, od početka 2007. do 15. travnja 2019. otplaćuje se čak 6,250.000 kuna kredita Svjetske banke iz Projekta Jadran.

Povezani članci

Who's Online

We have 456 guests and one member online

  • admin