2015: Većini građana veće plaće, poduzetnicima i obrtnicima lakše poslovanje

Nova godina, novi zakoni, novi propisi. Od 1. siječnja izmjenama Zakona o porezu na dohodak iznos osobnog odbitka povećava se s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike s 3.400 na 3.800 kuna. Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto podiže s dosadašnjih 8.800 na 13.200 kuna. Izmjene Zakona o PDV-u omogućuju oporezivanje PDV-om prema naplaćenoj realizaciji za sve porezne obveznike čija vrijednost isporuka dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi do tri milijuna kuna. PDV će se obračunavati na građevinsko zemljište, što bi moglo podići cijenu nekretnina. Svaka tvrtka u Hrvatskoj s najmanje 20 zaposlenih mora zaposliti od 2 do 4 posto osoba s invaliditetom na ukupni broj zaposlenih ili će morati plaćati kazneni porez - trećinu minimalne plaće po nezaposlenom radniku s invaliditetom, svaki mjesec, što je oko 900 kuna mjesečno. Izmjena ima i u obiteljskom zakonu. Na snagu stupaju odredbe o provođenju obiteljske medijacije prije razvoda, pa će u toj situaciji svaki par s maloljetnom djecom morati proći obavezno savjetovanje. Vraćaju se državni poticaji na stambenu štednju, ali upola manji od nekadašnjih 500 kuna: iznosit će 4,9 posto te će na 5000 kuna štednje država dati 245 kuna poticaja ...

ŠTO NAS OČEKUJE U NOVOJ GODINI

Većini građana veće plaće, poduzetnicima i obrtnicima lakše poslovanje

Izvor: HRT

Od 1. siječnja izmjenama Zakona o porezu na dohodak iznos osobnog odbitka povećava se s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike s 3.400 na 3.800 kuna. Uvećava se i osnovni osobni odbitak za svakog uzdržavanog člana, kao i odbitak za građane s potpomognutih područja.

Za građane s potpomognutih područja I. skupine osobni se odbitak povećava s 3.200 na 3.500 kuna, a za II. skupinu s 2.700 na 3.000 kuna.

Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto podiže s dosadašnjih 8.800 na 13.200 kuna. Porezne izmjene znače i da prvi put minimalna bruto plaća, koja temeljem Vladine uredbe za ovu godinu iznosi 3.029,55 kuna, neće biti oporeziva.

Prema izračunima poreznih stručnjaka, izmjene bi (uz osobni odbitak od 2.600 kuna te prosječan prirez od 10 posto) građanima s najnižim prosječnim neto plaćama, koje se kreću oko 3.000 kuna, značile povećanje od 40-ak kuna, za one s prosječnom neto plaćom od oko 5.500 kuna povećanje za oko 118 kuna, a najviše bi se povećale prosječne neto plaće više od 11 tisuća kuna, za oko 950 kuna.

Kako bi primjenom tih zakonskih odredbi plaće državnih dužnosnika porasle u prosjeku za oko tisuću kuna, nekima i više, Vlada je odlukom smanjila osnovicu za obračun plaće dužnosnicima na iznos od 3.890 kuna bruto, pa će im plaće i nadalje ostati otprilike na istoj razini kao i do sada.

Procjene su Ministarstva financija da će izmjene oporezivanja dohotka smanjiti prihode od tog poreza za oko dvije milijarde kuna na godišnjoj razini.

Poduzetnicima izmjene pravila kod naplate porezna na dobit i PDV-a

Za poduzetnike s početkom 2015. počinju vrijediti nova pravila oporezivanja dobiti te plaćanja PDV-a.

Tako se izmjenama Zakona o porezu na dobit određuje da se porezne olakšice za reinvestiranu dobit odnose samo na onaj dio dobiti koji će se uložiti u dugotrajnu imovinu te ako poduzetnik zadrži ili poveća broj zaposlenih.

Izmjene pak Zakona o PDV-u omogućuju oporezivanje PDV-om prema naplaćenoj realizaciji za sve porezne obveznike čija vrijednost isporuka dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi do tri milijuna kuna.

U sustavu koji se vodi prema naplaćenoj realizaciji do sada su bili samo obrtnici, njih 50-ak tisuća, a sada bi u njega ušli i mali poduzetnici, njih oko 70 tisuća, te bi prema naplaćenoj realizaciji za obračun PDV-a u tom sustavu bilo 120 tisuća poreznih obveznika. Oni će birati hoće li plaćati PDV po naplaćenoj realizaciji ili ispostavljenoj fakturi.

Popis ostalih zakona koji vrijede od 1. siječnja možete pročitati OVDJE.