Ima nas 3,88 milijuna

Krajnji rok u kojemu bi Državni zavod za statistiku trebao objaviti rezultate popisa stanovništva istječe sredinom siječnja 2022., no već sada imamo procjene prema kojima se broj stanovnika Republike Hrvatske spustio na oko 3,9 milijuna, a možda i manje od toga, a i broj iseljenika puno je manji od stvarnog, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

-"Bit će nas između 3,9 i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni koronakriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu, pa i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 milijuna", kaže demograf Ivan Čipin.

Drugi stručnjak za statistiku i demografiju, koji je želio ostati anoniman, ima nešto lošiju procjenu i smatra da Hrvatska nema ni 3,9 milijuna stanovnika. Uvjeren je da smo bliže 3,88 milijuna.

- "Trenutačni službeni podatak je da Hrvatska ima četiri milijuna i 40 tisuća stanovnika. Ali, kada gledate migracije, vidite da se odjavila tek svaka druga osoba koja se iselila iz Hrvatske pa dolazimo na deset posto manje stanovnika od popisa 2011. godine", procjenjuje taj sugovornik i napominje kako je bilo paničnih procjena da će nas biti 3,5 milijuna, ali su one neutemeljene.

Povezani članci

Who's Online

We have 97 guests and no members online