Noć muzeja 2020.

U petak, 31. siječnja 2020. održati će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Jubilarnu Noć muzeja povezati ćemo s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog davne 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. U Noći muzeja potvrdimo da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli. Ta noć neka bude  prigodan poticaj muzealcima da aktualiziraju brojne teme o kojima vrijedi šire govoriti i ukazati brojnim programima u hrvatskim muzejima i baštinskim ustanovama. Spomenimo samo neke: relevantnost muzeja u suvremenom društvu i budućem razvoju; muzeje kao mjesta susreta i stjecanja novih znanja; odnos muzeja i lokalne zajednice; muzeji i održivi razvoj kulturnog turizma; muzejska arhitektura i infrastruktura; novi muzeji, nove tehnologije i nova publika; muzeji i kulturne i kreativne industrije; utjecaj muzeja u stvaranju pozitivnog javnog mijenja; muzejske velikane i osobnosti koji su zadužili hrvatsku kulturu.

I ove godine Povijesni muzej Poljica u Gatima sudjeluje u Noći muzeja. Muzej će biti otvoren od 19:00 do 23:00. Tema nadolazeće Noći muzeja su ‘Velike obljetnice hrvatskih muzeja’ tako smo i mi naš program posvetili velikim Poljičkim obljetnicama. Program noći je sljedeći, a poslije samog programa degustirati ćemo poljičke specijalitete.
- 19:30 - predavanje Nikoline Radmilo Pivčević u kojim će biti govore ne samo o muzeju nego i o trima velikim obljetnicama: -100 godina od rođenja don Frane Mihanovića (točnije 98 god); 45 godina od osnivanja Povijesnog muzeja Poljica i 100 godina kazališnog amaterizma u Gatima.
- 20:15 - nastup KUU "Mosor"Gata
- 20:30 - razgledavanje muzeja i okolice.
Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.

Noć muzeja 2020.