Zanimljivosti..

Osmi Mart: Nepravedno zaboravljeni praznik

sritan vam dan ženaNema više onoga lipoga ozračja za Dan žena, kad je svak zna šta mu je činit, osobito muški svojin ženskama, a i ženske među sobon. Danas je samo dilić toga šušta priuzelo Valentinovo, samo bez gušta... pišu Nikolina Lulić i Antonija Žaja, novinarke Slobodne Dalmacije o nepravedno zaboravljenom prazniku svjetle tradicije - Danu Žena... Nekad je Dan žena bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštavalo se toga dana na svakom koraku - po poduzećima, restoranima, lokalima. Putovalo se na izlete na Mosor, čak su turističke agencije za inozemstvo početkom ožujka nudile prigodne aranžmane. Svi se prisjećamo kako smo darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim “drugaricama” i tetama. U vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom ...

NEPRAVEDNO ZABORAVLJEN PRAZNIK

OSMI MART

Nekad su bile fešte, putovanja, dičji pokloni, a danas je osta di koji cvitak

Pišu: Nikolina Lulić i Antonija Žaja / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Međunarodni dan ženaNekad je Dan žena bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. Svi se prisjećamo kako smo darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim “drugaricama” i tetama.

U vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom.
 
Vjerojatno sve one to čuvaju i danas. Toga bi se dana uvijek skupilo društvance, bilo u restoranu, bilo u “kućnoj radinosti”, muškarci bi užurbano koračali ulicama puni cvijeća ili slatkiša za suprugu, majku, sestru, punicu...
 
- Sjećam se da se prije za Dan žena putovalo u Pariz, Budimpeštu... Lipo se feštavalo. Danas se to sve izgubilo. Ipak, nešto rezervacija za nedjelju smo već zaprimili za “Gusarov” restoran - kazao nam je Duško Krstulović, predsjednik ovog veslačkog kluba.
 

Nema interesa

U splitskoj pizzeriji “Duje”, kaže nam osoblje, nema interesa za ovaj međunarodni praznik, koji se niti blizu ne može mjeriti s Danom zaljubljenih, gdje su mjesta rezervirana i mjesec dana unaprijed.
 
Iako je novopečeno Valentinovo u komercijalnom smislu potuklo “Osmi mart”, prodavačice u cvjećarnicama kažu nam kako ipak ovaj praznik nije pao u zaborav.
 
Buket ruža ili neki drugi aranžman darovan od muške ruke i dandanas nalazi put do ženskog srca. Učiteljice i tete u vrtićima prisjećaju se mnoštva darova koje bi dobivali od djece, u tolikoj mjeri da im je ponekad trebala pomoć pri nošenju.
 
- Na taj bi dan radile, ali bilo je jedno sasvim drugo ozračje. Dobili bismo kiticu cvijeća i djeca bi nam uputila neku lijepu riječ. I mi same kolegice bismo se dogovorile za međusobno druženje, pa bismo otišle proslaviti u neku konobu.
 
Bio je to lijep običaj, gdje su se žene više poštovale, a sada ga se više ne spominje, niti u obiteljima. Danas je manje bliskosti, svi gledaju svoja posla, nezadovljni su i frustrirani
- priča nam Vinka Burić, profesorica matematike u splitskoj OŠ “Dobri”.
 
Osmi martDijana Teklić, teta u vrtiću “Potočnica II”, također se prisjeća obilježavanja Dana žena, kad je, uz izradu prigodnih čestitaka, u vrtiću bila obvezna dječja priredba na koju su bile pozvane sve mame.
 
- Danas se više pažnje posvećuje Majčinu danu koji se obilježava u svibnju, premda ja djeci obvezno napomenem kad je Dan žena - kazuje nam teta Dijana.
 
Dobroznani fotoreporter Feđa Klarić, kojemu su baš žene česta inspiracija u radu, kazao nam je kako su ti dani uvijek bili puni veselja.
 
- O, znale su se žene i te kako opustit kad bi se skupile u nekom lokalu, uvik bi bilo pisme, a čula bi se i poneka ratna priča. Šteta što su se ti običaji danas izgubili. Da žene vode svijet, bilo bi nam svima bolje! - zaključio je na kraju i dodao kako će supruzi u čast za ovu nedjelju darovati ono što mogu zajedno podijeliti - bocu dobra vina.

 

Bolje plaće

Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta u spomen na 8. ožujka 1908. godine kada je 15 tisuća žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolja primanja, pravo glasa i zabranu rada djece.
 
Tko se misli što darovati ljepšoj polovici, poruka je jasna - s cvijećem ili bombonijerom pogriješiti neće, makar se radilo o jednoj ruži ili čokoladici, za što ne treba izdvojiti više od deset kuna.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online