Ethnoambient Live na Solinskoj Gradini

KriesEthnoambient, festival world music scene, i ovoga će ljeta od 21. do 23. srpnja prostor solinske Gradine učiniti magičnim, odnosno prostorom proslave kulturne raznolikosti. Nećete ga vidjeti na domaćim TV kanalima, HTV još uvijek “puni” program HRT-a Plus starim snimkama Ethnoambienta, iz dana kad se na Prisavlju, eto, nije štedjelo na kulturi. Prvog dana nastupit će Danyel Wayo, o kojemu Mojmir Novaković i Antonija Kavas, glavni organizatori festivala, imaju samo riječi hvale; druge večeri sviraju mlade snage iz Istre, grupa Veja, a nakon njih, kao posebna glazbena atrakcija, JuJu (Justin Adams i Juldeh Camara). Završnu večer, u subotu, otvorit će Canzoniere Grecanico Salentino, a za rasplesani i euforični finale pobrinut će se Kries ...


MOJMIR NOVAKOVIĆ, POKRETAČ ETHNOAMBIENT LIVE FESTIVALA

Ne dovodimo velike zvijezde nego velike glazbenike

Piše: Hrvoje Prnjak / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

mojmir novakovićEthnoambient, festival world music scene, nećete vidjeti na domaćim TV kanalima, ali su zato interes iskazali Francuzi, točnije, jedna tamošnja producentska kuća, pregovori su još u tijeku. U međuvremenu, HTV još uvijek “puni” program HRT-a Plus starim snimkama Ethnoambienta, iz dana kad se na Prisavlju, eto, nije štedjelo na kulturi.

Prvog dana nastupit će Danyel Wayo, o kojemu Mojmir Novaković i Antonija Kavas, glavni organizatori festivala, imaju samo riječi hvale; druge večeri sviraju mlade snage iz Istre, grupa Veja, a nakon njih, kao posebna glazbena atrakcija, JuJu (Justin Adams i Juldeh Camara).

Završnu večer, u subotu, otvorit će Canzoniere Grecanico Salentino, a za rasplesani i euforični finale pobrinut će se Kries koji, kazat će mnogi pratitelji zbivanja na ovom festivalu, “napokon svira na kraju programa”, što obećava kulminaciju koja podrazumijeva gotovo šamanski zanos Mojmira na sceni, pa onda i publike, sigurnih nekoliko biseva i onaj osjećaj u zraku dugo poslije završetka koncerta.

Oni koji su makar jednom gledali Kries u Gradini, znaju na što mislim. Oni koje zanima, neka dođu, neće požaliti.

O svemu tome razgovarali smo s Mojmirom uoči festivala u – a i gdje bi drugo – Solinu.

PROČITAJTE VIŠE...

baka beyond


JuJu

Ove godine na Gradinu će zarazne afričke ritmove donijeti Juldeh Camara. Svira ritti, gudačko glazbalo s jednom žicom. Drugi dio Juju dvojca je Justin Adams, glazbenik i producent poznat po suradnjama s Brianom Enom, Robertom Plantom...


Veja

Prilika domaćim mladim snagama ovoga puta pružena je grupi Veja, nadahnutoj tradicijskom glazbom njihove rodne Istre.


Kries

Kries je sazrio u pravi bend, a Mojmir i autorski i pjevački. Iako se u Hrvatskoj svašta proračunato naziva etno glazbom, u ovom slučaju nema lažnog predstavljanja.


Danyel Waro

Obnovitelj Maloye, glazbenog stila koji objedinjuje tradicijsku glazbu madagaskarske i indijske kulture. Za sebe kaže da je tek “glazbenik i poljoprivrednik”.


Canzoniere Grecanico Salentino

Riječ je o projektu talijanske obitelji Duranto izu Salenta. Znaju ih diljem Europe, po Srednjem istoku, u SAD-u, a na jesen ih očekuju i u Kini.

Vi ih doživite u Solinu.