Hrvatskoj se dogodila softverska industrija, no hoće li joj se dogoditi i ministar haker?

Ajme nama s ovakvim ministrimaKljučno je to pitanje koje će odlučiti o daljnjim razmjerima razvoja industrije, koja je jedna od rijetkih koje bi Hrvatskoj mogle osigurati dugoročan rast BDP-a iznad pet posto. U razdoblju od deset godina prihodi hrvatske softverske industrije porasli su gotovo četiri puta, broj zaposlenih oko dva i pol puta, izvoz pet puta, broj tvrtki blizu tri puta. Plaće su u toj industriji k tome, redovito veće od državnog prosjeka. A zanimljivo je da takva zapažanja imaju i najrazvijenije zemlje svijeta. Međutim, i u SAD-u i u Njemačkoj, a i nama još bolje usporedivoj Finskoj, kako bi omogućili razvoj domaće softverske industrije, "hakirali" su sustav, jer softverske tvrtke u pravilu ne ubrajaju se među velike kompanije nego srednje i male. Rješenja postoje. Pitanje je samo imamo li ministra koji koji može mimo postojećih kalupa? Jednog, dvojicu, trojicu... Ili nemamo nijednog..., piše Bernard Ivezić na stranicama Poslovnog dnevnika ...

Softverskoj industriji nedostaje haker

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni.he
Izvor: Poslovni dnevnik


U SAD-u od iduće godine, i to povrh ekstremno razvijenog investicijskog tržišta, uvode "crowdfund investing". Omogućit će malim i srednjim tvrtkama da putem portala poput Kickstartera i Indiegogoa po strogo uređenim pravilima skupljaju novac od malih ulagača u zamjenu za vlasnički udjel. Nešto poput mini IPO-a, ali bez glomaznih troškova i za svote prihvatljive običnom puku. U Hrvatskoj toga nema.

U Njemačkoj su napravili državni venture capital fond koji ulaže u startupe, a zbog čega je Berlin danas odmah iza Londona najvažnija lokacija za razvoj novih tehnoloških tvrtki u Europi. Ni toga nema u Hrvatskoj.

Konačno, Finci su Tekesu, pandanu vladine agencije Bicro, dali u zadatak da uz financijsku potporu istraživanja i razvoja u softverskoj industriji, radi i godišnju analizu stanja te industrije. Ni, toga nema u Hrvatskoj.

Rješenja postoje. Čak i za Hvatsku. Pitanje je samo imamo li ministra koji koji može mimo postojećih kalupa? Jednog, dvojicu, trojicu... Ili nemamo nijednog.

Povezani članci

Who's Online

We have 172 guests and no members online