Oj državo, mila mati

ict i državaKada bi država odlučila s informatikom učiniti isto kao što je i s PR-om, raskinuti ugovore i osloniti se na interne IT odjele ministarstava i drugih tijela, 80 posto hrvatskog IT-ja moglo bi staviti ključ u bravu, piše Oleg Maštruko u kolovoškom broju magazina Banka. Jer, hrvatska informatika već dugo živi gotovo isključivo od poslovanja s državom ili, manjim dijelom, od izvoza rješenja u zemlje regije i šire. Izvoznicima svaka čast, prepoznat će se ako ovo čitaju, ali oni su tema za neki drugi tekst. Skupovi domaćih IT tvrtki polako su posljednjih godina, s rastom krize, od tehnoloških konferencija prerasli u brutalno i ljigavo ulagivanje najdražem kupcu – državi ...

INFORMATIKA U HRVATA

Državo, mila mati

Oleg Maštruko Piše: Oleg Maštruko
Izvor:
Banka magazin

Problem je što se u zemlji i narodu stvara slika kako je poslovanje s državom jedino što za poduzetnike ima smisla, jedino u čemu se krije zarada, pa i „opstanak struke“. Baš država je za takvu sliku i najveći krivac, jer je uništila svaku mogućnost opstanka realnog sektora na „normalan“ način.

Preživjeli privatni poduzetnici i njihove tvrtke ulaguju se krvniku, u nadi da će ih na giljotinu poslati zadnje i da će kupiti još mjesec, dva ili godinu života. Na brutalnoj razini životinjskog opstanka ovo je i shvatljivo, ali od PR-ovaca sam, kad su karte ovako jasno stavljene na stol, očekivao kvalitetniji odgovor od zapomaganja i međusobnog glodanja kao grupice gladnih pasa u kavezu.

Dolazim iz svijeta informatike koji ima dosta sličnosti s PR-om, iako će se na ovu usporedbu mnogi kolege informatičari uvrijediti. Primjerice, obje su aktivnosti neesencijalne, služe ubrzavanju ili uljepšavanju nečega što se stoljećima radilo i bez struje i bez „spina“. Kvalitetnim povijesnim imperijima – Bizantom, engleskim imperijem ili Otomanskim Carstvom na vrhu moći – upravljalo se i bez informatičke podrške državnoj upravi, a o PR-u da i ne govorim.

dnevnik

Osim toga, i hrvatska informatika već dugo živi gotovo isključivo od poslovanja s državom ili, manjim dijelom, od izvoza rješenja u zemlje regije i šire. Izvoznicima svaka čast, prepoznat će se ako ovo čitaju, ali oni su tema za neki drugi tekst.

Skupovi domaćih IT tvrtki polako su posljednjih godina, s rastom krize, od tehnoloških konferencija prerasli u brutalno i ljigavo ulagivanje najdražem kupcu – državi.

Kada bi država odlučila s informatikom učiniti isto što i s PR-om, dakle raskinuti ugovore i osloniti se na interne IT odjele ministarstava i drugih tijela, 80 posto hrvatskog IT-ja moglo bi staviti ključ u bravu.

Povezani članci

Who's Online

We have 432 guests and one member online

  • admin