Ukinute mnoge olakšice, rijetki će tražiti povrat poreza

računiIako su i lani mnogi građani sakupljali račune za korištene zdravstvene usluge ili usluge majstora za kućne popravke, to im ove godine više ne donosi povrat poreza. Naime, promjenom zakona koji je stupio na snagu 1. srpnja 2010. godine ukinute su gotovo sve porezne olakšice. Lani smo do ožujka prijavljivali olakšice ostvarene u prvoj polovici 2010., a ove godine će do ožujka tek rijetki podnositi prijave i tražiti povrat poreza. Učinit će to oni koji lani nisu iskoristili porezne olakšice temeljem osobnih odbitaka, odbitaka za uzdržavanje članova obitelji, uvećane odbitke za posebna područja te za donacije, piše Glas Istre ...

UKINUTE MNOGE OLAKŠICE

Rijetki će tražiti povrat poreza

Piše: Paulo Gregorović / Glas Istre
Izvor: Glas Istre


Što više ne donosi povrat?

Poreznom olakšicom se od 1. srpnja 2010. više ne smatraju uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja. Potom, troškovi zdravstvenih usluga za vlastite potrebe te za mnoge stambene potrebe: kupnju ili gradnju prvog ili održavanje postojećeg stambenog prostora, plaćene kamate za stambeni kredit i pedeset posto plaćene najamnine.

Tko mora podnijeti prijavu?

Podnošenje godišnje prijave je i dalje obvezno za one koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno; za dohodak od samostalne djelatnosti te ako poslodavac (ili sam isplatitelj) nije uplatio porez i prirez porezu na dohodak te za dohodak od nesamostalnog rada koji ostvare članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Prijavu moraju podnijeti i umjetnici koji su iskoristili 55 posto priznatih paušalnih izdataka te hrvatski ratni vojni invalidi koji su koristili porezne olakšice. Prijavu treba podnijeti rezident Hrvatske ako je oporezivi dohodak ostvario izravno iz inozemstva, ali ne i mirovinu. Svi oni možda ne dobiju povrat poreza, a neki će morati i platiti porez za taj dohodak.

Povezani članci

Who's Online

We have 203 guests and one member online

  • admin