Zimska škola: Na Mosoru učili o zvijezdama

U organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita i Zvjezdanog sela Mosor, od 7. do 11. siječnja u zvjezdarnici je održana zimska škola za učenike osnovnih i srednjih škola. Sudjelovalo je sedam mladih polaznika iz Splita, Kaštela, Šibenika i Vrgorca. Osim svakodnevnih predavanja i kvizova s područja astronomije, te promatranja Sunca i noćnog neba koja je vodio astronom animator Zoran Knez, za učenike su održane još četiri radionice ...


ZIMSKA ŠKOLA NA MOSORU

Izvor: Slobodna Dalmacija

U suradnji s udrugom “ABC informatika" prvog dana kampa upriličena je radionica elektronike i automatike. Radionicu je vodio predsjednik te udruge Tomislav Parčina.

Sljedećeg je dana na rasporedu bila astromodelarska radionica. Uz asistenciju astronoma animatora djeca su izradila papirnati model svemirske letjelice “Magellan”, koja je radarskim putem istraživala planet Veneru.

Četvrtak je pripao zrakoplovnom modelarstvu. Radionicu je vodio Ante Franić, član aerokluba “Split", a svaki od polaznika je načinio po jedan model male jedrilice.

Predzadnjeg dana održana je fotografska radionica, i to u suradnji s fotoklubom “Split". Članovi fotokluba Veljko Martinović i Kristijan Nakić, te njegov tajnik Josip Ostojić, održali su nekoliko predavanja o fotografiji i fotografskim tehnikama, a posebno je dojmljivo bilo analogno fotografiranje i razvijanje slika u tamnoj komori.

Posljednjeg dana Zimske škole održana je i robotička radionica, koju je vodio prof. Zoran Vukić, voditelj Kluba mladih tehničara OŠ “Knez Trpimir” iz Kaštel Gomilice, a polaznici su se izradom automatiziranih modela semafora i električnih vozila upoznali s osnovama robotike.

Polaznici su imali priliku prva tri dana kampa upoznati se i s izgledom zimskog neba i najsjajnijim zvijezdama i zviježđima na njemu, te teleskopom promatrati planet Jupiter, Veliku Orionovu maglicu i galaktiku Andromedu.

Povezani članci

Who's Online

We have 139 guests and no members online