Noć kazališta u Gatima

Već treću godinu zaredom KUU “Mosor” Gata pridružuje se nacionalnoj manifestaciji Noć kazališta. Ovogodišnja Noć kazališta održati će se u subotu, 25.11. U Gatima, u poznatom dalmatinskom Broadwayu od 18 sati, u mjesnom domu kulture, izvesti će se predstava “Žaba” u izvedbi domaćina, KUU “Mosor”. “Žabu” je napisao Dubravko Mihanović, a režirala je Biljana Borovac. Ulaznica je 20,00 kn. (Kupnja ulaznice za prvu predstavu osigurava ulaz na drugu predstavu i na ostatak programa!). Umjesto najavljenih gostiju iz Kolarina sa predstavom "Novela od Stanca” nastupiti će Petar Eranović sa monodramom “Priče iz Vukovara” koju je režirao Trpimir Jurkić. Ekipa iz Kolarina, naši dragi Dubrovčani su nam morali otkazati zato što se njihova glavna glumica razbolila, a mi joj ovim putem želimo brz oporavak. Srećom, nakon kratke ali veoma intenzivne potrage za drugom predstavom Petar Eranović je odmah pristao da dođe u goste u Gata i ponovo nam izvede ovu fenomenalnu predstavu. Ukratko, u subotu u 18:00 imate priliku gledati damaćine KUU "Mosor" Gata i njihovu predstavu "Žaba", a nakon njih slijedi monodrama "Priče iz Vukovara" i Petar Eranović koja počinje u 20:00. U popratnom programu, u 19:15 sati u dvorani na katu, održati će se degustacija poljičkih specijaliteta. Dobrodošli na Noć kazališta u Gatima!

Piše: Josip Radmilo / Gata.hr
Izvor: Gata.hr


žabaŽaba” je priča o Zeki, razvojačenom branitelju koji boluje od PTSP-a. Proživljena ratna trauma tišti Zeku, nepovratno narušava njegove odnose s najbližima i svrstava ga u galeriju likova koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promjenjivih vrijednosti. Nakon što izgubi sina u prometnoj nesreći i napusti ga žena, Zeko provodi dane u svojoj brijačnici gdje se bori s duhovima prošlosti. Grga, taksist, njegov prijatelj i suborac, čest je posjetitelj brijačnice. Povremeno navraća i Toni koji je ostao bez posla, kocka i kojem brak također propada. Na Badnju večer, nakon žučne svađe s Grgom i Tonijem, Zeko ostaje sam u brijačnici i donosi odluku koju iznenada promijeni mladi profesor književnosti, dajući Zekinom životu novu svrhu i smisao…

Priče iz Vukovara

Temelj mladom glumcu u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića. Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

Kroz formu riječi, pjesme i pokreta – on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

pere eranović

Povezani članci

Who's Online

We have 382 guests and no members online