Zvjezdano selo: O Koperniku na Mosoru

Zvjezdano selo na MosoruUdruga Zvjezdano selo Mosor je u petak, 22. veljače, obilježila 540. obljetnicu od rođenja Nikole Kopernika i 470. obljetnicu objavljivanja njegove revolucionarne knjige "De revolutionibus orbium coelestium". U zvjezdarnici na mosorskom vrhu Makirini, održana je prigodna manifestacija kojoj je prisustvovalo pedesetak zainteresiranih građana ...

Mosor: Kopernikova godišnjica u Zvjezdanom selu

Piše: Zoran Knez
Izvor: DalmacijaNews

Program je započeo nadahnutim predavanjem dipl. ing. Antice Lovrić, predsjednice Zajednice tehničke kulture Grada Splita, kojim je na slikovit način povezano Kopernikovo djelo s razvojem astronomije i znanosti uopće, potaknut upravo njime.

Uslijedilo je predavanje s temom "MAGIC teleskopi i aspekti gama astronomije i astrofizike", koje su održali dr. sc. Nikola Godinović i dr. sc. Damir Lelas. Ti naši ugledni fizičari, koji su "zanat ispekli" u CERN-u, predavači su u splitskom FESB-u. Dr. Godinović je usto i koordinator hrvatske grupe uključene u rad teleskopa MAGIC.

predavači u zvjezdanom selu na mosoru

Program je nastavljen nastupom Splitskog djevojačkog zbora, vokalnog ansambla pod vodstvo Danice Zaić, ravnateljice čiovske OŠ Slatine. Zbor je izveo nekoliko skladbi domaćih i stranih autora, kojima je i glazbom odana počast kako kopernikanskom duhu, tako i mjestu gdje je priredba održana. Nažalost, zbog uistinu ružnog vremena, astronomsko promatranja nije moglo biti provedno.

Umjesto toga, astronom-animator Zvjezdanog sela Zoran Knez održao je kraće predavanje o planetima Sunčevog sustava, a sve je okončano nizom zanimljivih pitanja o svemiru na koje mu je potom valjalo odgovoriti. Najviše pitanje su, dakako, postavili oni najmlađi u publici!

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online