Golub i Bili na trčanju 'oko Mont Blanca'

Golub i Bili na trčanju oko Mont Blanca

- Vozili smo se iz Zagreba i tamo negdi kod Gospića ja se uzvrpoljio, uvatija me nemir, moran vanka iz auta i gotovo. Reka san ženi da me iskrca i da ona sama nastavi prema Omišu, a da ću ja doć, neka ne brine. I šta će, jadna, iskrcala me, a ja trk, pa priko Velebita - smije se Ante Pešić zvani Golub dok nam priča tek jednu od svojih brojnih trkačkih priča. A one su, da se razumijemo, daleko od lovačkih. Ante se upravo vratio s Mont Blanca, točnije iz Chamonixa, gdje je u društvu Gaćanina Dragomira Čovića, poznatijega kao Bili, sudjelovao na UTMB-u, najpoznatijoj svjetskoj trail utrci. A taj vam Ultra Trail du Mont Blanc, samo da shvatite gdje su to junaci ove storije dospjeli, za ekstremne trkače dođe kao Wimbledon za tenisače ...

TREKKING PO ALPAMA

Golub i Bili na trčanju 'oko Mont Blanca'

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Golub i Bili prvi su Dalmatinci koji su se okušali u trčanju 'oko Mont Blanca', iako treba reći da im je društvo, među 6.000 natjecatelja u raznim kategorijama, pravilo još šest Hrvata, te jedna Hrvatica, Nada Bilobrk, Sinjanka sa zagrebačkom adresom. Rezultat je, naravno, nebitan, jer je riječ o natjecanju kojega prije svega valja preživjeti.

ante pešić golub

Ipak, Dugoratski zet Pešić je u svojoj kategoriji bio 236. (ukupno 498.), a Čović 380. (ukupno 936.). Do cilja im je, hvala na pitanju, trebalo 18, odnosno 20 sati, što je otprilike značilo i osmosatni zaostatak za pobjednikom, ali i veliku prednost pred većinom konkurenata od kojih neki, vjerojatno, još uvijek gmižu Mont Blancom tražeći markere do Chamonixa.


Idem doma pješke, preko Velebita..

Zgoda kad je Golub prepustio volan zabezeknutoj gospođi Pešić i trkom se, poput Forrest Gumpa, uputio preko Velebita, za trekera odraslog na dalmatinskom kršu nije ništa drugo nego idealan trening. Pa su Pešić i Čović i prije puta u Francusku na sličan način trenirali. Preko Mosora su od Omiša do Sinja po blagoslov Gospe otrčali. I trkom se nakon izmoljene krunice vratili.

Ante Pešić Golub

- Šta je to, tamo vamo za niti dvanest sati - uglas će naši sugovornici.

Ipak, Golub je, a taj vam se smije i kad tužnu priču priča, umalo odletio s Mont Blanca. Nakon početnih 30 kilometara bio je među vodećima, a onda se smrznuo. Doslovno.

- Skroz san bija promrza. Uvatila me hipotermija, pa san mora zastat u jednome selu i dobri po ure se utopljavat na plinskoj grijalici. Tu me je priteklo bar iljadu i po trkača - veli Golub, kojemu je najdraže kad staza vodi uzbrdo.

- Je, je, po ravnu ili nizbrdo nisan toliko brz, ali uzbrdo me niko ne može uvatit. To je valjda jer san iz Borka, odma ispod Imbera, a do tamo nema nego uzbrdo - objašnjava 36-godišnji Omišanin, a dvije godine mlađi Gaćanin potvrdno klima glavom. Zna i on kako je to živjeti na selu u kojemu se i do njiva uzbrdo dolazi.


Mosor Grebbening

Dragomir Čović BiliTrekingom se Golub i Bili bave tek tri godine. Uhvatilo ih, kažu, i ne pušta. Goluba pogotovo. Taj ne staje. U posljednje tri godine tri puta je slavio na sve masovnijem i prestižnijem 'Mosor Grebbeningu'. Prođe fino kroz cilj, otrči do Borka (uzbrdo, naravno), otušira se, večera, poljubi suprugu i dijete, pa se vrati do cilja sačekati drugoplasiranog. Bili je, pak, na domaćem terenu slavio 2009. godine, a od tada se, uz sve pohvale, bavi organizacijom.

Odlazak u Chamonix za obojicu je bio vrh vrhova. Organizacija je to, kažu nam, usporediva s olimpijskim igrama. Na startu se okupi više od 40.000 gledatelja, a u svakome mjestašcu kroz koje staza vodi pripremljen je - dernek. Stvar je, naime, prestiža što bolje dočekati trkače, pa im ni ptičjega mlijeka, ako će im već kobasice teško na želudac pasti, ne smije nedostajati.

- Ove godine na organizaciju je potrošeno miljun i po eura, nezamislivo, je li tako? - zaključuje Bili, pridružujući se kolegi Golubu u zahvalama Gradu Omišu i brojnim prijateljima bez čije novčane pomoći, uz sav trud i talent, ne bi postali dio svjetske treking elite.

Mont Blanc UTMB
 

Staza duga 108 kilometara

Staza 'oko Mont Blanca' penje se iz podnožja do 4.810 metara nadmorske visine, duga je 168 kilometara, no za ovu priliku, zbog teških vremenskih uvjeta, skraćena je za šezdeset kilometara. Snijeg je, naime, na pojedinim dijelovima bio 'do vrata', no najteže je, tvrde Golub i Bili, ipak bilo spuštanje kroz prijevoje prema dolinama.

- Po snigu i temperaturi koja je išla debelo ispod nule još se i moglo trčat, no gacanje po blatu dubokom i više od trideset centimetara bilo je ubitačno. Kako se snig sa spuštanjem na nižu nadmorsku visinu pritvara u kišu, tako bi nan i noge do kolina ostajale zarobljene u glibu - objašnjavaju Golub i Bili.

Mont Blanc UTMB

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online