Esperantisti se nakon 30 godina vratili u Zvjezdano selo na Mosoru u čijoj su gradnji sudjelovali

Proteklog vikenda splitski esperantisti su ugostili esperantiste iz HaagaIstambula koji su zajedno sa 28 esperantista iz 17 zemalja još godine 1985. činili Međunarodnu esperantsku brigadu na izgradnji Zvjezdanog sela na Mosoru. Naime, pri izgradnji Zvjezdanog sela na Mosoru tijekom 15-dnevnog rada u kolovozu prije 30 godina esperantisti su oformili jednu od prvih radnih brigada koja je kopala temelje današnjeg zdanja, a kako su koncem mjeseca kolovoza 2015. neki od njih nazočili 100-tom Kongresu Svjetskog saveza za esperanto (Universala Esperanto-Asocio) u francuskom gradu Lille, to im je bila prilika da nakon kongresa svrate u Dalmaciju i opet svrate na Mosor. Tijekom jednotjednog boravka u Splitu i okolici esperantisti su se smjestili u Zvjezdanom selu na Mosoru gdje im je prijazni domaćin Zoran Knez, stalni animator Zvjezdanog sela, u poslijepodnevnim i noćnim satima uz lijepo vrijeme sa terase Zvjezdarnice pokazivao okolicu Makirina, pogledali smo dalekozorom nekoliko vrhova na obližnjim planinama, na Mosoru i Biokovu, u velikoj kupoli Knez je demonstrirao rad teleskopa, a potom smo promatrali Sunce, Veneru i Markur te pratili Saturn. Uživajući u noćnom nebu objasnio nam je koje su najosvjetljenije zvijezde, kako pronaći Sjevernjau, najavio je Perzeide, u narodu poznatije kao Suze sv. Lovre...

Esperantisti se vratili Mosoru

Tekst i snimak: Davor Grgat

Po dolasku u Kaštela, predsjednik esperantskog društva "Split“, Anđelko Drnasin, poveo ih je u razgledavanja Kaštela, a sutradan su bili primljeni kog zamjenika gradonačelnika Grada Omiša, Ivana Tomasovića. U ostatku dana esperantisti su razgledali kulturno-povijesne znamenitosti Omiša i kupali se u čistom i lijepom moru.

esperantisti nu omišu

Kad već govorimo o esperantistima i Poljicima, kažimo i to  da je nedavno "Zagreba esperantisto“, časopis koji se čita u preko 100-tinu zemalja, objavio članak pod nazivom "La Respubliko de Poljica".

Povezani članci

Who's Online

We have 176 guests and no members online