Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je tri nove odluke koje su danas donijeli. Sve odluke vrijede već od danas. Prva je ona o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Za sve one kojima je zbog posla neophodno putovati izvan mjesta boravišta izdaju se propusnice koje za svoje zaposlenike moraju izdati poslodavci. Druga odluka koju je donio Stožer odnosi se na uvođenje nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera. Treća odluka se odnosi na uvođenje nužne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza.

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj

- "S obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosi bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka" - stoji u odluci u kojoj su navedene i iznimnim slučajevima u kojima se dopušta kretanje poput opskrbe, zdravstvenih i komunalnih djelatnosti. Iznimka su i zaštitarske službe, novinari, stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Iznimno se putovati može i iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština.

Za sve gorenavedene slučajeve izdaju se propusnice.

Za opskrbu, dnevne migracije onih koji rade u zdravstvu i u komunalnim djelatnostima, za putovanja na posao i s posla ako je to neophodno, te zaštitarima i novinarima izdaju propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi - poslodavcu.

Za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb propusnicu izdaje liječnik obiteljske medicine.

Za putovanja iz vitalnih razloga propusnicu izdaju nadležni stožeri civilne zaštite.

Povezani članci

Who's Online

We have 241 guests and one member online

  • admin