Kako smo odgajali djecu prije ukazanja gđe Reisman?

Ponovno je oživjela hajka na zdravstveni odgoj, točnije na modul koji se bavi spolnošću. Gđa Reisman je opet u Hrvatskoj, i u Splitu smo je ugostili. I naš župan gosp. Ževrnja je imao potrebu svoju podršku njezinu djelovanju izraziti riječima: "U Županiji se protivimo ranoj seksualizaciji djece i želimo da djeca u hrvatskim školama budu odgajana na ispravan način!!?? A kako smo do sada odgajali djecu, prije ukazanja gđe Reisman?..., pita se psihologinja dr.sc. Mirjana Nazor na stranicama Slobodne Dalmacije ...

ZDRAVSTVENI ODGOJ U ŠKOLAMA

Kako smo odgajali djecu prije ukazanja gđe Reisman?

Piše: Mirjana Nazor
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zdravstveni odgoj je sasvim sigurno djeci neophodan, i onaj dio koji se bavi seksualnošću, jer i to je dio odgoja. Neki kao da zaboravljaju da su škole još uvijek, po definiciji usvojenoj davno prije nego li je gosp. Jovanović postao ministar, odgojno obrazovne institucije te da taj inkriminirani zdravstveni odgoj nije jedino područje, ni jedini predmet kojim se djecu odgaja u školi.

Mirjana NazorOdgojna i obrazovna funkcija škole bi se morale međusobno ispreplitati i nadopunjavati i zajedno davati obol odgoju na "ispravan način.". Jesmo li s odgojem u školi i u obitelji do sada bili zadovoljni?

Vjerojatno nema sumnje daje važno da djeca i mladi započnu što ranije razmišljati i učiti o tome što je za njihovo tjelesno i mentalno zdravlje dobro i poželjno, a što opasno i čak uništavajuće; o promjeni nekih loših navika ali ne zbog straha od sankcija nego zato što su shvatili da su barem djelomično odgovorni za vlastito zdravlje.

Važno je da mladi nauče da njihovo ponašanje često ima utjecaja i na druge te daje neophodno potrebno krotiti svoju egoističnost i poštivati želje i potrebe drugoga; da nauče da svaka njihova želja i potreba ne mora biti zadovoljena u trenutku kada se pojavila. Također je važno da nauče poštivati i tolerirati različitosti, ali i poštivati sebe. Uklapa li se ovo u odgajanje na „ispravan način"?

Do sada se u domeni seksualnosti u školama, ako govorimo o programskim sadržajima, nije događalo uglavnom ništa. A i roditelji su dvadesetak godina imali potpuno slobodne ruke i mogli su svoju djecu odgajati na „ispravan način", čuvajući ih od „rane seksualizacije."

Jesu li to kapitalizirali? Ali što su, za to vrijeme radila djeca? Jesu li samoinicijativno krenula na put seksualizacije pod utjecajem svih mogućih medija i sumnjivih „odgojitelja" dok su se odrasli bezuspješno dogovarali tko će djecu, kada i kako informirati i odgajati u sferi spolnosti?

Naše gluposti i zablude, na sreću ili na žalost ne mogu zaustaviti sazrijevanje djece. Život nezaustavljivo ide naprijed i pokazuje sljedeće: u zadnje tri godine u Hrvatskoj je bilo 5237 maloljetnička poroda, a godišnje se obavi oko 400 legalnih prekida maloljetničkih trudnoća. Oko 90 posto mladih u Hrvatskoj rizično se spolno ponašalo protekle godine, a učestalost HPV zaraze kod maloljetnica je zabrinjavajuće visoka, u spolne odnose se očito stupa sve ranije... a opasnog zdravstvenog odgoja nije bilo na vidiku!

Trebamo li se zgražati nad ponašanjem mladih i njih kriviti za ovu situaciju ili bi se mnogi odrasli, po zapovjednoj odgovornosti morali osjećati barem nelagodno? Postoje i grijesi propusta.

zdravstveni odgojVjerujemo li doista da jedina prijetnja „ispravnom odgoju" djece i mladih dolazi od "seksualnog" modula? Ako zanemarimo mnogobrojne vanjske utjecaje od kojih djecu ne možemo izolirati, a najčešće ih ne znamo od njih zaštititi, vratimo se onome što bismo trebali donekle kontrolirati. A to su ponašanja roditelja i učitelja.

Nije li za mentalno zdravlje djeteta, tj. za provedbu "ispravnog odgoja", omalovažavanje, vrijeđanje, ignoriranje djeteta kao i hladnoća i bešćutnost, tj. psihičko zlostavljanje koje može trajati mjesecima, ali i godinama, bilo da se odvija u školi ili u obitelji, pogubnije od nastavne jedinice u kojoj će se govoriti o masturbaciji, homoseksualnosti ili značenju pojma rod?

"Ne dirajte djecu" poručuju nam neki - pa zar to nismo radili i do sada? Nismo ih dirali, nismo ih podučavali, nismo ih odgajali - prepustili smo ih samoobrazovanju i samoodgoju tamo gdje je to nedopustivo!

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online