Dok je srca, bit će i Kroacije

U utorak navečer u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu javnosti je predstavljena knjiga "I dok je srca, bit će i Kroacije" autorice Renate Dobrić. Knjiga sadrži sedam monodrama koje govore o  obitelji, vjeri, domoljublju te povijesti i tradiciji hrvatskog naroda. Za neke od monodrama u ovoj knjizi Renata Dobrić dobila je niz nagrada struke. Dio njih pisan je na sućuračkoj i kaštelanskoj čakavici, što im daje posebnu vrijednost, a  šest od sedam monodrama u knjizi, govore upravo o Kaštel Sućurcu i Kaštelima, piše Dijana Putnik u svom osvrtu na portalu Kastela.org.
Renata Dobrić po struci je novinar, ekonomist, diplomirani manager za odnose s javnošću i diplomirani knjižničar. Ravnateljica je Gradske knjižnice Kaštela i studira na poslijediplomskom studiju, smjer informacijske i komunikacijske znanosti. Svi govornici, voditeljica programa Marijana Vulas, Ivica Žegarac Žuti, sudionici dramskog dijela programa glumci Pere Eranović, Marijan Grbavac te Mira Marinović Batić, koji su izveli ili pročitali neka od djela Renate Dobrić, kao i predstavljači knjige Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika te Zoran Bošković, direktor nakladnika, govorili su, ne samo o knjizi, koja je na radost mnogih napokon ugledala svjetlost dana, već i o autorici i njenoj ljubavi prema svemu što je okružuje, unatoč nekad teškim životnim borbama.

I DOK JE SRCA, BIT ĆE I KROACIJE

Knjiga koja donosi prošlost u sadašnjost kroz vrijednosti poput obitelji, vjere i domoljublja

Piše: Dijana Putnik / Kastela.org
Izvor: Kastela.org


- Knjiga nosi u sebi mnogo toga vrijednog, nosi obitelj, vjeru i Domovinu. Tekstovi na trenutke odišu nečim starodnevnim, a u isto vrijeme modernim. Mi smo se odrekli mnogih vrijednosti koje ova knjiga afirmira. Autorica pokazuje da te stare vrijednosti još uvijek žive i da predstavljaju dio našeg identiteta. Književnici takve vrijednosti moraju koristiti na odgovarajući literaran način, baš poput Renate. Hrvatska književnost otvorila je vrata svim smjerovima i pravcima. Bitno je da se ideologija ne miješa i da književnik može slobodno i kreativno stvarati svoja djela – kazao je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Povezani članci

Who's Online

We have 214 guests and no members online