Knjige: 'Osjećaj za nadnaravno' Brucea Hooda

U knjizi "Osjećaj za nadnaravno", kognitivni psiholog Bruce Hood proučava kako ljudi poimaju ono nadnaravno i daje nam dublji uvid u to zašto vjerujemo u nevjerojatno. Jedna je Gallupova anketa nedavno ustanovila da otprilike tri četvrtine Amerikanaca vjeruje u neku vrstu telepatije, déjà vu, duhove ili prošli život. Odakle dolazi ta vjera u nadnaravno? U ovoj knjizi autor otkriva znanstvene činjenice iza našega vjerovanja u nadnaravno. Praznovjerje je česta stvar. Mnogi od nas drže fige, kucaju u drvo, zaobilaze crne mačke i ljestve. Nadnaravna uvjerenja mogu biti i uzvišenija, kao što je sentimentalna vrijednost koju pridajemo fotografiji voljene osobe, vjenčanom prstenu ili plišanu medvjediću. Tu spadaju i duhovna uvjerenja i vjera u život nakon smrti. Ali zašto se u naše moderno, znanstveno doba još držimo takvih uvjerenja? ...


NOVE KNJIGE


Izvor: Naklada Ljevak


Zapravo, svim je ljudima zajednička vjera u stvari onkraj razuma i prirode, koja se pojavljuje vrlo rano u djetinjstvu. Dapače, Hood kaže da je taj "osjećaj za nadnaravno" nešto s čime se rađamo, što raste s nama i što određuje kako ćemo razumijevati svijet.

Od samog početka, naš je um ustrojen tako da smatra da u svijetu postoje nevidljiva pravila, sile i bića pa je malo vjerojatno da ćemo se ikada riješiti nadnaravnih uvjerenja i praznovjernih postupaka koji ih prate.

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online