Šutnja znači da se nešto skriva

dugi ratŠutnja uglavnom znači da se nešto skriva - rekao je Dragan Zelić iz udruge GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje), koja je u suradnji sa splitskim udrugama “Cenzura plus” i “Info zona”, povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, u petak na Rivi, održala konferenciju za novinare i kampanju “Imamo pravo znati”. Prema istraživanju GONG-a, u prošloj godini, čak pedeset posto tijela javne vlasti nije davalo građanima zatražene informacije, dok i privremeni pokazatelji ovogodišnjeg istraživanja, koje je još u tijeku, pokazuju slične, porazne podatke ...


PRISTUP INFORMACIJAMA

Pravo na odgovor

Piše: Petar Dorić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zakon o pravu na pristup informacijama donesen je prije šest godina, no velik broj građana nije upoznat sa svojim pravima koja iz njega proizlaze.

Premijerka Jadranka Kosor još je prije godinu i pol, kao potpredsjednica Vlade, javno obećala “poboljšanje” ovog zakona, zbog postojeće komplicirane procedure, no to još nije napravljeno, premda je riječ o ključnom zakonu, primjerice u borbi protiv korupcije.

U svrhu boljeg informiranja mladih ljudi splitska “Info zona” za sljedeći ponedjeljak najavljuje otvaranje servisa “Žugaj”, koji će djelovati preko postojećeg internetskog portala “Split.com.hr”, nudeći odgovore na postavljena pitanja čitatelja.


Pravo na odgovor

U brošuri “Imamo pravo znati”, koju su sastavili GONG i Transparency International Hrvatska (TIH), a koja je dijeljena na Rivi, navodi se:

Informaciju može tražiti svaka domaća i strana fizička ili pravna osoba od bilo kojeg tijela javne vlasti u RH.

Službeni obrazac ne postoji, a zahtjev može biti upućen u bilo kojoj formi: usmeno, pismeno, e-mailom...

Ako odgovor nije stigao u roku od 15 dana, potrebno je uložiti žalbu, a ako ni u sljedećih 15 dana nema odgovora, potrebno je napisati požurnicu te čekati još sedam dana.

U slučaju ‘šutnje administracije’, nakon toga roka preostaje samo pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom RH.”


imamo pravo znati

Povezani članci

Who's Online

We have 273 guests and no members online