Nekadašnji vrh tajnih službi na sudu u Splitu

Balkanski špijuniNa Županijskom sudu u Splitu započeo je sudski proces kakvog svijet vidio nije. Na njemu će sudjelovati združeni cjelokupni vrh civilne Službe državne sigurnosti bivše komunističke Jugoslavije, koji je od 1990. g. - tranzicijskim čarobnim štapićem - pretvoren u temelj i vrh civilnih i vojnih obavještajnih službi novonastale demokratske države RH. Optužnica tereti Božu Vukušića iz Zadvarja da je 1991. sudjelovao u otmici i pritvaranju Petra Gudelja i Blagoja Zelića (djelatnika jugoslavenske tajne policije), kako bi od njih dobili informacije o ubojstvu istaknutog hrvatskog iseljenika Brune Bušića... Bilo bi logično zaključiti kako će sudski proces puno prije početka izazvati golemo zanimanje medija, znanstvenika, političara i brojnih žrtava represije obavještajnih službi bivše Jugoslavije i nove države Republike Hrvatske. Međutim, to se ne događa..., piše Josip Jurčević u kolumni na portalu Dnevno.hr ...


ŠPIJUNI U MEDIJSKOJ ZAVJETRINI

Vrh tajnih službi na sudu u Splitu

Piše: Josip Jurčević / Dnevno.hr
Izvor: Dnevno.hr

špijuniBudući da mediji nisu gotovo nikako, a kamo li primjereno, najavili taj senzacionalni epohalni događaj, ostaje nam razmišljati o moći sigurnosne mreže koja za sada uspijeva hrvatskoj javnosti prikrivati o čemu se tu zapravo radi.

Galerija obavještajnih likova koji sudjeluju u splitskom javnom sudskom procesu je više nego upečatljiva.

Zdravko Mustač: do 1990. g. čelna osoba Službe državne sigurnosti (SDS) komunističke Jugoslavije, a nakon toga drugi čovjek u hijerarhiji „novonastale“ službe sigurnosti u Republici Hrvatskoj; Vrhovni sud Njemačke raspisao je za njim tjeralicu zbog umiješanosti u ubojstva hrvatskih iseljenika, te je zaštita njega jedan od glavnih pravosudnih krimena koji spriječava ulazak RH u EU.

Josip Manolić (90-ogodišnjak): jedan od ključnih obavještajaca komunističke Jugoslavije od završnih godina Drugog svjetskog rata; 1989. g. glavni pozadinac pri osnivanju HDZ-a; od 1990. g. čelnik „novonastale“ službe sigurnosti, glavni kadrovik u HDZ-u, predsjednik vlade RH, predsjednik Županijskog doma Sabora, itd. u Republici Hrvatskoj.

Josip Perković: više desetljeća bio je jedan od čelnika jugokomunističkog SDS-a u Hrvatskoj; 1990-ih je bio moćni ratni pomoćnik ministra obrane i čelnik vojne sigurnosne službe (SIS) u RH; i formalno je preživio sve promjene vlasti u RH, a nakon umirovljenja u obavještajni vrh instalirao svojeg sina Sašu; Vrhovni sud Njemačke raspisao je za njim tjeralicu zbog umiješanosti u ubojstva hrvatskih iseljenika, te je zaštita njega jedan od glavnih pravosudnih krimena koji spriječava ulazak RH u EU.

Mijo Deverić: u bivšoj Jugoslaviji šef zagrebačkog odjela za „neprijateljsku emigraciju“; sin istaknutog jugoslavenskog komunisitičkog obavještajca Miše Deverića; uspostavom hrvatske države promaknut u šefa osiguranja najviših državnih dužnosnika RH, uključujući i Predsjednika Franje Tuđmana.

U temu sudskog procesa je na različite načine umiješana i serija drugih bivših istaknutih obavještajaca i represivaca komunističke Jugoslavije, kojih je većina tranzicijom zauzela moćne društvene uloge u demokratskoj i samostalnoj Hrvatskoj ...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online