Den Haag: Gotovini 24, Markaču 18 godina, Čermak oslobođen

suđenje generalimaAnte Gotovina proglašen je krivim na suđenju u Haagu kao sudionik "udruženog zločinačkog pothvata" i to po devet od deset točaka optužnice. Osuđen je na 24 godine zatvora. Ivan Čermak oslobođen je po svim točkama optužnice i odmah se pušta na slobodu. Mladen Markač proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i to po devet točaka optužnice. Osuđen je na 18 godina zatvora. I njemu kao i Gotovini uzeto je u obzir vrijeme provedeno u zatvoru. U pitanju su prvostupanjske presude, a praksa suda u Haagu je da se na takve presude učestalo žale - bilo branitelji, bilo tužitelji ili i jedni i drugi. Do odluke o žalbi i drugostupanjskoj presudi može proći još godina, pa i godina i pol ...


SRAMOTNA PRESUDA

Gotovini 24, Markaču 18 godina, Čermak oslobođen

Izvori: Hina, Slobodna Dalmacija, Jutarnji List, Monitor.hr

Trojica hrvatskih generala optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. U 303 radna dana suđenja tužiteljstvo je izvelo 81 svjedoka, a obrane 57.

Tužitelji su za Gotovinu tražili 27 godina kazne, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina.

Branitelji su tražili oslobađajuće presude.


Izricanje presude hrvatskim generalima

Sažetak prvostupanjske presude suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku  (na engleskom jeziku!)


Brijunski transkripti

Tužiteljstvo je izgleda većinu svojih argumenata temeljilo na tzv. Brijunskim transkriptima, dokumentima koji prenose razgovor Franje Tuđmana s generalima pred akciju "Oluja", 5. kolovoza 1995. godine.  Izvor: index.hr


Kosor: Presuda generalima nije pravomoćna

- Presuda generalima nije pravomoćna i pred nama je žalbeni postupak. Budući da je prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je hrvatsko državno vodstvo djelovalo u zajedničkom zločinačkom pothvatu, protivno međunarodnom pravu i konvencijama ujedinjenih naroda, moram reći da je to za Vladu neprihvatljivo.

Poduzimat ćemo sve u skladu sa pravnim mogućnostima da se ta kvalifikacija poništi pred drugostupanjskim vijećem u žalbenom postupku - ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare povodom osuđujuće prvostupanjske presude protiv hrvatskih generala u Haagu, a prenosi Slobodna Dalmacija.


Josipović: Neprihvatljiva je teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je presuda Haškog suda trojici generala ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega, piše Jutarnji.hr.

- Generali su osuđeni i mnogi građani teško prihvaćaju te presude. Ne dovodimo u pitanje legalnost i legitimnost Domovinskog rata i Oluju. To nije moguće i to ne bismo prihvatili – rekao je Josipović.


Milanović: Da je Hrvatska funkcionirala kao država generali ne bi plaćali tuđi dug

Zoran Milanović izjavio je da SDP ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju se terete generali Gotovina i Markač. No, dodaje i da generali ne bi dobili tolike kazne i plaćali tuđi dug da je Hrvatska nakon Oluje funkcionirala kao pravna država.

Istaknuo je da je haška presuda ostavila gorak okus, da se Hrvatska našla u neugodnoj situaciji koju ne želi, ali da to državu i njezin narod neće "zaviti u crno".

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online