Obavjest maslinarima: pojavio se maslinin moljac

Na stranicama naše Općine pozivaju se lokani maslinari na oprez i obavještavaju o letu druge generacije maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti. Opaženo je to na punktovima u priobalju i na otocima naše županije, pa se maslinarima preporučava izvršiti mjere suzbijanja štetnika. Stručne službe Ministarstva poljoprivrede preporučavaju tretiranje maslina dozvoljenim pripravcima. Više o preporukama struke u nastavku članka..

OBAVIJEST MASLINARIMA

Pišu: Silvija Marušić , dipl.ing.agr.,
Žarko Kovačić , dipl.ing.agr.

Izvor: Općina Dugi Rat
Štete od maslinina moljca najvidljivije su tijekom rujna kada prividno zdravi plodovi otpadaju na tlo.

Za suzbijanje maslinina moljca dozvoljeni su pripravci na osnovi:

- Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki (trgovački naziv: Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF),
- Spinetoram (Delegate 250 EC),
- Fosmet (trgovački naziv: Imidan 50 WG),
- Deltametrin (trgovački naziv: Decis 2.5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci plus, Ritmus, Demetrina 25 EC).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti pripravke na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki.

Također, preporučamo započeti s redovitim tjednim pregledima maslinika na prisutnost maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis)  koji u ovom stadiju razvoja ploda može biti vrlo opasan, posebno na žarišnim terenima (kameniti tereni) gdje čine redovite štete svake godine. Tjedni pregled maslinika na prisutnost maslinina svrdlaša obavljati sve do okoštavanja maslina. Pregled se obavlja trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova u ranim jutarnjim satima.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 503 guests and no members online