Rekategorizacija: Zabrane ili ograničavanja otvaranja novih apartmana ipak neće biti

Privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, pojašnjava N1 nedavnu izjava ministar turizma Garija Cappelija kako Ministarstvo turizma "razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana". Nespretna izjava ministra je, razumljivo, podigla puno prašine među privatnim iznajmljivačima. No, zabrane ili ograničavanja otvaranja novih apartmana ipak neće biti. Biti će zato - rekategorizacije.

Izvori: N1, HRTurizam.hr

- "Ne radi se ni o kakvoj inicijativi zabrane niti se o tome razmišlja i planira, nego je riječ o tome da treba raditi kvalitetno. O tome smo govorili i na sastanku s predstavnicima Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na čelu s predsjednicom Martinom Nimac Kalcina, uz poruku da svi u destinaciji, pa i obiteljski smještaj moraju sudjelovati i pridonositi stvaranju kvalitetnih proizvoda", objasnio je ministar Cappeli.

Dodao je i kako je na sastanku zaključeno da će najbolje podatke o svemu imati nakon rekategorizacije u iduće tri do četiri godine, kojom neće biti obuhvaćeni samo svi iz obiteljskog smještaja, nego i druge vrste smještaja u turizmu.

Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nimac Kalcina smatra da bi lokalne jedinice trebale same donositi odluku u kojem smjeru razvijati svoje destinacije te se brinuti o ravnomjernom omjeru svih ugostiteljskih objekata, tako i obiteljskog smještaja.

Istaknula je kako se u Zajednici apsolutno slažu da radi održivog razvoja treba nastojati da ponuda u destinaciji bude raznovrsna u odnosu na sve vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata te se lokalnim vlastima trebaju prenijeti ovlasti da donose odluke koje bi utjecale na destinaciju u tom smjeru, ali ne zabranama i ograničavanjima, nego drugim odlukama i alatom.

Povezani članci

Who's Online

We have 314 guests and no members online