Kako (pre)živjeti od iznajmljivanja apartmana i vila

OdmorDvadesetak tisuća eura zarade po sezoni od iznajmljivanja ne zvuči loše. Pogotovo kada se uzmu u obzir aktualna ekonomska situacija i konkurencija na turističkom tržištu. Takozvani privatni smještaj jedna je od specifičnosti hrvatskog turizma s obzirom na to da se se gotovo polovina kapaciteta, točnije oko 450 tisuća kreveta, odnosi na ovaj smještajni segment. Međutim, rijetki tijekom turističke sezone uspijevaju ostvariti veće prihode, a kamoli živjeti samo od iznajmljivanja. Privatni smještaj se posljednjih godina i u Hrvatskoj diferencirao, što se ponajbolje vidi u Istri na čijem je području uređeno najviše kuća i vila za odmor ...


KAKO (PRE)ŽIVJETI OD IZNAJMLJIVANJA APARTMANA I VILA

Kuće s bazenima popunjene više od pola godine

Na tržištu se nudi tek 2 posto samostojećih kuća s bazenima, oko 3 posto samostojećih kuća bez bazena, 5 posto apartmana sa zajedničkim bazenom, a 90 posto kapaciteta su klasični apartmani i sobe

Piše: Alenka Juričić / Novi List
Izvor: Novi List

vila s bazenom

U specijaliziranoj agenciji "Novasol" navode kako se na tržištu nudi tek 2 posto samostojećih kuća s bazenima, oko 3 posto samostojećih kuća bez bazena, tek 5 posto apartmana sa zajedničkim bazenom, a sve ostalo, dakle oko 90 posto kapaciteta su klasični apartmani i sobe.

Novasol je, naime, tvrtka sa sjedištem u Danskoj preko čijeg sustava iznajmljivači mogu na jednostavan način puniti svoje kapacitete. Tvrtka svoje podružnice ima u više europskih zemalja, a u Hrvatskoj je prisutna od 2004. godine.

Kuće s bazenom su najbolji produkt

Za sada u sustavu za iznajmljivanje imaju oko 4 tisuće objekata po cijeloj Hrvatskoj. Vile s bazenima su najzastupljenije u Istri gdje ih ova tvrtka u ponudi ima oko 460. Na Kvarneru pak ovakvih objekata imaju tridesetak.

– Kuće s vlastitim bazenom su najbolji produkt. Naime, imaju godišnju popunjenost čak i više od šest mjeseci – navodi Ratko Frković, voditelj poslovnice Novasola na Kvarneru.

U odnosu na lani tvrtka općenito u Hrvatskoj za ovu godinu bilježi rast bukinga 30 posto, s time da je kod samostojećih objekata s bazenom taj rast dosegao nevjerojatnih 75 posto.

Frković nadodaje kako je kod kuća s bazenom sveprisutni last-minute ustvari vrlo rijedak jer se najam kuća s bazenom dogovara do nove godine, maksimalno do konca siječnja s time da se katalozi na tržište izbacuju već polovinom kolovoza.


Fokus na djeci

Odmor – Naš je fokus na obiteljskom odmoru koji savršeno funkcionira kod ovakvog smještaja. Djeca su upravo ta koja u većini slučajeva odlučuju koju će kuću njihovi roditelji izabrati. Tako bi ovakvi objekti trebali, uz uređenu okućnicu s bazenom, imati i kućicu za djecu, tobogan, ljuljačku i slično – kaže Frković.

Djelatnici Novasola, naime, iznajmljivačima koji preko njih ponude objekt za iznajmljivanje na licu mjesta pokažu što se treba popraviti i koji sadržaji nedostaju u objektu.

Uređenost je postala imperativ, pa tako apartman ili kuća uz more koja je ruševna ili nema komfora neće postići cijenu koju mogu opremljeni i uređeni objekti pa makar nisu na samoj obali.


Uređenje objekata

Hrvatski iznajmljivači ipak počinju uviđati kakvi su trendovi na tržištu te da alternative nema pa sve više uređuju svoje objekte, navode u Novasolu.

– Radi se na kvaliteti, istina je. Dobar dio naših domaćina je počeo uređivati svoje okućnice, promijenio namještaj pa se više po apartmanima ne viđaju samo one jeftine plastične stolice.

vila

Prije su ljudi znali u kataloge slati fotografije pogleda na more s kata, a iznajmljuju apartman u prizemlju iz kojeg se more uopće ne vidi, da se apartman nalazi kraj pješčane plaže, a naravno plaže nema nigdje.

Takve priče više ne prolaze na tržištu. Konkurencija je prevelika da bi se tako dugoročno opstalo – navodi Frković.

Povezani članci

Who's Online

We have 174 guests and one member online

  • admin