Bjelovar: 9. kongres hrvatskih esperantista

Esperantisti u BjelovaruU Bjelovaru je održan 9. kongres hrvatskih esperantista kojemu je nazočilo oko 200 esperantista iz 34 mjesta iz Hrvatske i esperantisti iz desetak europskih zemalja. Kongres je održan u povodu 100. godišnjice od kada je Bjelovarčanin Fran Kolar Krom preveo na esperanto "Zlatarevo zlata". Kongres su pozdravili predstavnici esperantskih saveza susjednih zemalja i predstavnici svih esperantskih klubova i udruženja Hrvatske. U ime esperantista Splita, kongres je pozdravio Davor Grgat, a predsjednica esperantskog društva „Split“, Etel Zavadlav je u prijepodnevnim satima vodila rad kongresa, a poslijepodne Vida Jerman, poznata glumica. Ovo je bila prilika da se predstave tri knjige objavljene u posljednje vrijeme na esperantu i to jedan prijevod s mađarskog, drugi s hrvatskog na esperanto i treći sa bengalskog na esperanto ...


BJELOVAR

Deveti kongres hrvatskih esperantista

Tekst i slike: Davor Grgat

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupio je HORKUD "Golub", odnosno njegova tamburaška sekcija i solisti koji su izveli hrvatske pjesme prevedene na esperatno.

Solist Dubravko Kovačević otpjevao je esperantsku himnu, a učenici Ekonomske i birotehničke škole iz Bjelovar na esperantu su izveli igrokaz "Zlatarevo zlato".

Večer uoči kongresa otvorena je u Gradskom muzeju izložba "Esperanto u Hrvatskoj".

Esperantisti u Bjelovaru

Brojni izleti i upoznavanje značajnijih kulturno- povijesnih monumenata, kako u samom Bjelovaru tako i Daruvaru, omogućili su da se esperantisti upoznaju i s ljepotama i zanimljivostima ovoga dijela naše zemlje.    

Pokrovitelj kongresa je Grad Bjelovar, a pokrovitelj drugoga dana je Bjelovarsko-bilogorska županija. Prilikom otvorenja kongresa, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec pored ostaloga je kazao:

- "Ja sam osobno iznenađen odazivom velikog broja esperantista i ovdje sam shvatio da su to ljudi koji su po svom rođenju, po svom životnom opredjeljenju i pozivu zapravo humanisti koji promiču i šire toleranciju, razumijevanje, međusobno uvažavanje i koji shvaćaju da naše različitosti i drugačije nisu prijetnja i opasnost nego bogatstvo.

Dakle, grad Bjelovar je ponosan i ja sam osobno kao gradonačelnik ali i kao građanin grada Bjelovara sretan i počašćen što je grad Bjelovar izabaran da bude domaćin 9. kongresa hrvatskih esperantista.

Moram reći da je grad Bjelovar bio jako i poznato esperantsko središte u prošlim vremenima. Ovaj kongres revitalizirao esperanto u Bjelovaru, a grad Bjelovar ne samo što je pružio kongresu logističku i financijsku pomoć, i ne samo da zahvaljujem što ste svi vi izabrali grad Bjelovar, nego će se i novim snagama po pitanju esperanta ubuduće pomagati."

Esperantisti u Bjelovaru, razgovor Davora Grgata s načelnikom Bjelovara

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online