Porijeklo hrane i u restoranskim menijima

ribaPri kraju ožujka na snagu će stupiti Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, prema kojem će apsolutno sva hrana koja se stavlja na hrvatsko tržište morati imati deklaraciju s označenim sastojcima, zemljom podrijetla i ostalim, piše Novi list. Prema tome će svi restorani imati obavezu na svojim menijima navesti porijeklo glavnih sastojaka u svojoj ponudi, a proizvođači i trgovci pak upozoriti na eventualne alergene u proizvodima koje prodaju, prenosi T-portal...

Porijeklo hrane i u restoranskim menijima

Izvor: Novi List, T-Portal

Posljednjeg dana ožujka na snagu će stupiti Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, prema kojem će apsolutno sva hrana koja se stavlja na hrvatsko tržište morati imati deklaraciju s označenim sastojcima, zemljom podrijetla i ostalim, i na temelju kojeg će, primjerice, svi restorani imati obavezu na svojim menijima navesti porijeklo glavnih sastojaka u svojoj ponudi, a proizvođači i trgovci pak upozoriti na eventualne alergene u proizvodima koje prodaju.

spiza

Osnovne su to novosti koje pravilnik donosi, a o kojem su općenito jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori razgovarali predstavnici Ministarstva poljoprivrede te proizvođača, trgovaca i ugostitelja, piše Novi list

Kako stoji u pravilniku, svima će se njima omogućiti prijelazni rokovi za prilagodbu, pa će tako restorateri porijeklo sastojaka za svoja jela morati na menijima navoditi od 30. lipnja ove godine, dok će se nekim proizvođačima hrane dati prijelazni rok i od godine dana.

'Najveća novost koju pravilnik donosi jest dostupnost podataka potrošaču, vezanih prvenstveno za mjesto porijekla te hrane, i to ponajprije u slučaju svježeg mesa, voća i povrća te ribe, bilo uzgojene ili oborite', kazao je jučer državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Krešimir Kuterovac, napominjući kako će svaki komad zapakiranog mesa morati imati deklaraciju s mjestom porijekla, a meso iz 'rinfuze', u mesnicama, deklaraciju koju će mesar, na zahtjev kupca, kupcu morati i pokazati.

Prodavači voća i povrća, te ribe, također će na svim 'kašetama' morati imati deklaraciju koju će biti obavezni pokazati kupcu na njegov zahtjev, dodao je državni tajnik.

Na pitanje dovodi li se kupce 'dalmatinskog' pršuta, primjerice, u zabludu ako je meso za taj pršut uvezeno iz Danske, tajnik je odgovorio kako pravilnik jasno kaže da je mjesto porijekla zemlja u kojoj je hrana proizvedena, odnosno 'podvrgnuta tehnološkom procesu koji je posljednji bitno promijenio njezina svojstva'.

Kako se moglo čuti tijekom jučerašnje rasprave, proizvođači uglavnom nisu zadovoljni rokovima primjene pravilnika jer im, kažu, treba najmanje godinu i pol dana za prilagodbu.

Osim toga, na njih će 'pasti' i svi troškovi prilagodbe pa će veliki proizvođači pića, primjerice, na nove deklaracije morati izdvojiti oko 6,2 milijuna eura, oni mali oko 320.000.

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online