Sakrijte svoj PIN

Posljednjih dana zabilježeno je nekoliko slučajeva skimminga (krađi identiteta) na bankomatima, no svi su otkriveni i otklonjeni, bez posljedica za korisnike kartica, izvijestili su u petak iz Hrvatske udruge banaka (HUB). No vrijedi se posjetiti i na metode samozaštite - piše Frenki Laušić nedavno u Slobodnoj - PIN se nikada ne smije nositi zapisan u neposrednoj blizini kartice, a pri korištenju bankomata, jedna od metoda dodatne zaštite jest zaklanjanje unosa PIN broja na tipkovnici (rukom, novčanikom i slično). Mogućnost zloupotrebe kartice bez PIN-a zanemariva je i stoga se korisnicima kartica savjetuje da zapamte svoj PIN, da karticu nikako ne nose zajedno sa zapisanim PIN-om, te da je ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama (primjerice, pri plaćanju računa u restoranima i drugim sličnim situacijama) ...

NA BANKOMATIMA ZABILJEŽENO NEKOLIKO SLUČAJEVA SKIMMINGA

Upozorenje korisnicima: Sakrijte svoj PIN

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

U slučaju skimminga (riječ je o krađi identiteta), sumnjive kartice se, navode u HUB-u, u najkraćem mogućem roku blokiraju i klijenti dobivaju nove kartice u roku od nekoliko dana, a ako se utvrdi prijevara, banke u potpunosti namiruju oštećenima izgubljenu imovinu i učinjene troškove.

Pri korištenju bankomata i kartica potrebna je samozaštita zbog krađe identiteta

- Hrvatska udruga banaka i Odbor za kartično poslovanje, nekoliko su puta proteklih godina javnost upozoravali na potrebu samozaštite pri korištenju bankomata i kartica - ističu u HUB-u, dodajući da se to prije svega odnosi na zaštitu PIN broja - osobnog tajnog identifikacijskog broja, koji mora ostati poznat isključivo vlasniku kartice.

Povezani članci

Who's Online

We have 258 guests and no members online