Edukacija o zdravoj prehrani kroz zdravstveni odgoj

povrćePretilost je globalni problem koji ni Hrvatsku nije zaobišao. Sve je više pretilih među mladima, a najnovija istraživanja govore da je u Hrvatskoj među djecom u dobi od 7 do 17 godina između 18 i 20 posto onih s prekomjernom tjelesnom težinom. Nešto je bolja situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje taj postotak iznosi oko 12 i u posljednje četiri godine stagnira, kazala je dr. Željka Karin, specijalistica školske medicine. To su podaci koji svakako upućuju na potrebu dodatne edukacije o zdravoj prehrani kroz zdravstveni odgoj u školi, o čemu se upravo sastavljaju programi, a osnovana su i Savjetovališta za roditelje pretile djece. Nažalost, 50% djece još uvijek odlazi u školu bez doručka, što je nedopustivo. Pozivamo roditelje da to hitno promijene i da se potrude djeci pripremiti zdrav doručak i dati im obvezno jabuku za marendu, a ne desetak kuna za nešto nezdravo... Knjiga "Mršavljenje bez dijete" Georga Mateljana, svjetski poznatog stručnjaka za hranu, može biti izvanredan vodič za pripremu zdravih obroka svim generacijama ...

VODIČ KROZ DOBRU SPIZU

George Mateljan: "Mršavljenje bez dijete"

Bez porcija povrća nema ni zdravog mršavljenja

Piše: Javorka Luetić / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

"Iz osobnog iskustva pouzdano znam da sam uspješno smršavio ponajprije zahvaljujući povećanoj konzumaciji najzdravijeg povrća, jer je ono najbogatije hranjivim tvarima, a najsiromašnije kalorijama. K tome, njegovom konzumacijom između obroka uspio sam uspostaviti nadzor nad osjećajem gladi i tako spriječio unos suvišnih kalorija, koje su bile pravi uzrok debljanja”.

zdrava hranaZapisao je to u predgovoru svoje najnovije knjige “Mršavljenje bez dijete” George Mateljan, svjetski poznati stručnjak za hranu i autor višestruko nagrađivanih bestselera, te utemeljitelj neprofitne zaklade preko koje nudi znanje i iskustvo svima onima koji žele uživati u zdravim obrocima bez osjećaja težine.

Splitskoj promociji ovog vrijednog vodiča u izdanju splitske udruge Zdravi grad i Planetopije, pridonijeli su Ksenija Prohaska, dr. Željka Karin, specijalistica školske medicine, i Željko Petrović, direktor centra izvrsnosti George Mateljan.

Istaknimo i činjenicu da je prof. dr. William Menzin, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, kazao da je ovo najbolja knjiga ikada napisana o ovoj temi. 


Povrće i njegova priprema

zdrava hrana- Povrće u ovoj knjizi ima ključno mjesto, s osobitim naglaskom na način pripreme jer o tome ovisi koliko ćete hranjivih sastojaka unijeti u svoj organizam, a da pri tome gubite suvišne kilograme - kazao je Željko Petrović, te dodao da je riječ o vodiču namijenjenom suvremenom čovjeku, koji je u stalnoj utrci s vremenom, i sadrži konkretna svjedočanstva ljudi koji su uspjeli izgubiti kilograme bez dijete.

 - Nije istina da je skupo hraniti se zdravo niti da je za to potrebno puno vremena. To je samo izgovor za neplaniranje obroka i nekorištenje sto najzdravijih namirnica svijeta, od kojih je 90 posto dostupno u mediteranskom podneblju, dakle u našoj kuhinji. Stoga će ova knjiga, ako usvojite njezine kreativne i šarolike recepte, možda biti posljednja knjiga o mršavljenju koja će vam trebati - ističe Petrović, podsjećajući da je više od 95 posto dijeta koje se danas nude posve neučinkovito i da se nakon njihova provođenja kilogrami ponovno vraćaju.


90% najzdravijih namirnica svijeta dostupno je u mediteranskom podneblju

Mateljan otkriva i zašto je važno jesti najzdravije namirnice, kako one utječu na zdravlje – na upale, regulaciju šećera, na različite bolesti i na zdravlje jetre te odgovara na sve dvojbe koje muče ljude koji su počeli mijenjati svoje nezdrave prehrambene navike.

zdrava hrana- George mi je prije 13 godina, još dok sam živjela u Americi, počeo davati savjete o zdravoj prehrani. Ja strašno volim kolače. On mi je objasnio zašto ti kolači nisu dobri, ali ja sam se i dalje u njima utapala. Kad sam se vratila u Hrvatsku, nisam mogla odoljeti savršenim štrudelima koje radi moja sestra i počela sam se širiti u svim pravcima.

Onda sam počela pripremati predstavu “Marlene Dietrich” koja me osvijestila. Sjetila sam se jednog žutog papirića koji mi je George dao. Sjećam se da mi je rekao da ne mogu dobiti bitku s bijelim šećerom i bijelim brašnom kao što i on ne može dobiti bitku sa šampitama, ni s coca-colom od kojih se debljamo. Svake godine mi je govorio kako ću izgledati dogodine. Ali kako ću se odreći friganih krumpirića, pašticade...

Probala sam stotine dijeta i uvijek bih ja to prošla s čistom peticom dok je dijeta trajala, a kad bi prestala, sve bih opet vratila natrag, plus još dva-tri kila. Bila sam i na dijeti s limunadom kojoj sam dodavala malo javorova sirupa i malo papra. Za deset dana bih izgubila deset kila, i opet sve vratila.

ksenija prohaskaKonačno su mi njegovi savjeti pomogli da skinem 15 kilograma i da dođem do neke zdrave težine - iznijela je Ksenija Prohaska svoje iskustvo i zaključila da šećer i bijelo brašno u kolačima obogaćenima raznim pojačivačima okusa imaju isti efekt kao i droga.

Uzima ih se potajno, za njih se traži izgovor, zbog njih se laže, krade... i nabijaju kilogrami. No, zahvaljujući Mateljanovim savjetima tijekom četiri godine, glumica je izišla iz začaranog kruga šećera i brašna, naučila se napraviti zdrav odabir namirnica koje joj omogućuju da živi zdravo i ima brdo energije.

Na koncu zanimljive osobne ispovijesti glumica je poručila svima koji se sigurno žele nadebljati da jedu samo jedanput dnevno, i to navečer, a svima drugima da ne preskaču obroke, i neka jedu tri puta dnevno kako su nas davno učile bake.

- Georgu sam beskrajno zahvalna što mi je pomogao da to shvatim - kazala je na kraju glumica, te preporučila svima da knjigu svakako pročitaju i pokušaju mršavjeti bez dijete, a onda neka usporede kako im je bilo prije.

Povezani članci

Who's Online

We have 236 guests and no members online