EU uči županije kako do stranih ulaganja

LavU srijedu je u prostorijama Delegacije EU-a u Hrvatskoj održana prezentacija EU-IPA projekta "Razvoj investicijskog okruženja", čiji je cilj certificiranje županija za privlačenje inozemnih stranih ulaganja, a u sklopu koje je održana i radionica na kojoj su sudjelovali čelni ljudi hrvatskih županija, piše Amir Kulenović na stranicama Vjesnika. Šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren u svom je govoru kritizirao hrvatsku birokraciju i koruptivni mentalitet koji izjeda hrvatsku ekonomiju. Tu je na prvom mjestu istakao raširenu korupciju i sporost državne administracije da ukloni prepreke stranim investicijama, zbog kojih u Hrvatskoj od izbijanja globalne krize nije bilo značajnijih investicija ...

EU uči županije kako do stranih ulaganja

Piše: Amir Kulenović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

No Izlaganja ministra gospodarstva Đure Popijača i šefa delegacije EU-a u Hrvatskoj Paula Vandorena bila su puno zanimljivija od predstavljanja projekta. Naime, Vandoren je u svom govoru kritizirao hrvatsku birokraciju i koruptivni mentalitet koji izjeda hrvatsku ekonomiju.
 
resort"Izravne strane investicije ključan su faktor u razvoju vaše zemlje koja je investitorima zanimljiva zbog strateškog položaja, strukture radne snage i atraktivnih nekretnina. Ipak, postoje problemi koji priječe da Hrvatska bude zanimljiva ulagačima. Tu na prvom mjestu ističem raširenu korupciju i sporost državne administracije da ukloni prepreke stranim investicijama", počeo je predstavnik Europske unije Vandoren nabrajati razloge zbog kojih, prema njegovu mišljenju, u Hrvatskoj od izbijanja globalne krize nije bilo značajnijih investicija.
 
"Podržavam napore hrvatske vlade da riješi te goruće probleme, no smatram da vam treba akcijski plan koji bi uklonio prepreke za ulagače", kazao je Vandoren, navodeći kao pozitivan primjer Rumunjsku koja je godinu prije ulaska u EU imala udio stranih investicija u BDP-u od visokih 45 posto.
 
I dok je Vandoren bio izrazito oštar u svojim izjavama, ministar Popijač bio je manje konkretan te ukazao na dosadašnje napore u privlačenju investicija od kojih najvažnijim smatra katalog investicija u javnom sektoru, nakon kojega bi vrlo skoro trebao uslijediti sličan katalog privatnih investicija koji Vlada priprema u suradnji s HUP-om.

Povezani članci

Who's Online

We have 300 guests and no members online