Razvoj kapaciteta županija za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja

sd županijaPromicanje ulaganja zahtijeva sustavan, empirijski pristup ne samo analizi i identificiranju prednosti pojedinih lokacija, već i procjeni, nalaženju i privlačenju ulagača, te, u konačnici, praćenju napretka na temelju kvantitativnih ciljeva. Projekt "Razvoj investicijskog okruženja" Ministarstva gospodarstva RH, koji se realizira korištenjem pretpristupne pomoći EU – IPA komponenta III C, započeo je novi krug aktivnosti održavanjem tri seminara iz Naprednog programa certifikacije regija za ulaganja (Advanced Investment Certification Programme for Regions - AICPR). Seminari će se održati od 20. do 24. rujna 2010. godine u Šibensko-kninskoj županiji, te će obuhvatiti: Napredni imovinski standard, Napredni marketinški standard te Standard investicijskog okruženja odnosno 4. standard ...


RAZVOJ INVESTICIJSKOG OKRUŽENJA

 

Razvoj kapaciteta županija za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja

Izvori: icpr3.org, mingorp.hr

"Razvoj investicijskog okruženja" jedan je od najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj.

lavNjegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kao korisnik projekta, odgovorno je za njegovu provedbu. Projekt traje 20 mjeseci, a započeo je 01. veljače 2010. godine.

U Napredni ICPR program uključeno je 12 hrvatskih županija. među njime je i naša Splitsko-dalmatinska, koje su certificirane u prethodne dvije faze Programa certificiranja regija za ulaganja (ICPR) provedene 2006., 2007.  i 2008. godine sredstvima EU (CARDS) i USAID-a.

Od završetka prve dvije faze implementacije ICPR programa, tržište inozemnih izravnih ulaganja (FDI) postalo je još konkurentnije, posebice u regiji Jugoistočne Europe.

Danas se FDI orijentira na nove sektore, poput sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT), poslovnih usluga i "zelene“ ekonomije (obnovljivi izvori energije). Stoga je ovaj skup seminara, kao dio ICPR programa, od velike važnosti za izgradnju konkurentnijeg okruženja za buduća inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku.

Cilj Naprednog imovinskog programa je podizanje standarda kako bi se osiguralo da svaka županija može stranim ulagačima ponuditi industrijske zone visoke kvalitete u odabranim granama industrije.


"One-stop-service" centri

pomoć investitorimaNaprednim marketinškim standardom te Standardom investicijskog okruženja (4. standard) želi se poboljšati razina usluga koje se u regionalnim razvojnim agencijama, županijskim upravama i drugim organizacijama uključenim u program pružaju stranim ulagačima.

Navedeno uključuje pokretanje „one-stop-service“ centra, koji će investitorima pomoći da brže pokrenu svoje projekte u Hrvatskoj, zatim razvoj post-investicijskog programa (Aftercare Programme), čiji je cilj osigurati da strane kompanije koje su već prisutne na našem tržištu dodatno ulažu i šire svoje svoje poslovanje, te poticanje javnog zagovaranja (Policy Advocacy), kojim će se pridonijeti investicijskoj klimi u županijama za domaće i međunarodne kompanije.


Kontakt informacije:

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
web: www.icpr3.org