Domovska sigurnost

Smrt šest nepokretnih ili teško pokretnih osoba u poznoj životnoj dobi u požaru nelegalnog dijela obiteljskog doma za stare i nemoćne u Andraševcu nije nažalost prva sramotna tragedija koja potvrđuje da ne postojimo kao organizirano, solidarno i empatično društvo. Prije nešto više od osam godina izgorjelo je pet teško pokretnih osoba u domu za starije i nemoćne u Bjelovaru, a vlasnica i ravnateljica doma nedavno je pravomoćno osuđena na tri godine zatvora.
Ovdje se ne radi samo o nepoštivanju zakona ili propisa, ovdje je prvenstveno problem u nepostojanju društvene svijesti o odgovornosti svih nas za bijedne uvjete života onih koji se više ne mogu brinuti o sebi. Naše društvo se rasipa i zbog svega što je nakon toga uslijedilo ili nije uslijedilo, zbog manjka elementarne empatije i solidarnosti, zbog vlastite nesposobnosti da državu pretvori u učinkovit i jeftin servis svih njenih građana. U Hrvatskoj se svaka treća osoba starija od 65 godina nalazi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti što nas svrstava uz Rumunjsku, tri baltičke države i Bugarsku u grupu država u kojima je starost gotovo sinonim za odricanje, krajnju bijedu i neimaštinu, piše Goranko Fižulić na portalu Telegram.hr gdje iznosi još neke zabrinjavajuće brojke.
Unatoč tome što će u narednim godinama dostupnost i kvaliteta zdravstvenih usluga rapidno opadati, a trećini građana mirovina biti nedostatna za pokriće čak i osnovnih životnih potreba, trenutnoj vladajućoj politici važno je povećati proračunski trošak za sve aspekte "domovinske sigurnosti". Obuhvaća li ona sa svim svojim dronovima, termovizijskim kamerama, patrijama, crnim jastrebima i višenamjenskim borbenim avionima i požare u staračkim domovima? Kada vam opet spomenu nabavu vojnih aviona, sjetite se šest staraca koji su izgorjeli u domu u Andraševcu.

POLITIKA I KRIMINAL

Izvor: Telegram.hr

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online