Za sreću su bitne male stvari

srećaKada razmišljamo što bi nas najviše učinilo sretnima, prvo na pamet pada veliko bogatstvo ili komad u krevetu ili dizajnerska odjeća, najnovija tehnika... Međutim, razna istraživanja su već odavno dokazala da nas ni jedna od tih stvari ne bi istinski usrećila, već da se tajna sreće krije u malim stvarima kojih često nismo ni svjesni. U većini slučajeva radi se o jednostavnim i besplatnim stvarima, poput spavanja, uživanja u prirodi, druženju s prijateljima,.. Što Vas čini sretnim? Nemojte žuriti s odgovorom. Uzmite si dovoljno vremena za razmišljanje. Analizirajte npr. današnji dan. Čemu ste se uistinu danas obradovali? Zavirite malo unutar sebe. Ne košta vas ništa ali može Vam promijeniti cijelu perspektivu ...

IMATI ILI BITI?

Za sreću su bitne male stvari

Kako imati sretan život... i, najbolje od svega, ne platiti za to ništa...

Piše: Maeve Haran / Daily Mail
Izvor: Daily Mail

ljubav

Dakle, što nas čini stvarno sretnim? Novac u takujinu ili banci? Dizajnerska torbica? Mlađi ljubavnik? Ljubavnica?..  Prema nedavno provedenom upitniku u engleskom listu Daily Mail to je - dobro se naspavati.

Da, stvarno. Kad bolje razmislim, nisam iznenađena. Prije nekoliko mjeseci odlučila sam promisliti i sastaviti svoj osobni popis onoga što me čini sretnom.

Pretpostavljala sam da će to biti financijska sigurnost ili lijepa kuća, ali sam bila zapanjena kad sam otkrila da, kada platim sve račune, nemam nekih većih materijalnih želja. Umjesto toga, ono što mi zaista daje zadovoljstvo u životu su male stvari. Dobar kruh, topli ručnici, smijeh bebe, svježa kava, stari prijatelji. Sve te naoko male stvari donose osmijeh na moje lice i to u količinama koje nikakvo lijepo ili skupo dizajnersko posuđe ili nešto treće nikada ne bi moglo.

sretnaI dok današnji život postaje sve nesigurniji, sve više i više tih malih, besplatnih stvari nam je sve važnije - kave sa najdražima, smijeh, pjev ptica u rano jutro,  priprema kolača s djecom, svježe jabuke, dodir i miris čiste posteljine i, naravno, dobar i zdrav san u ovim dugim zimskim noćima.

Najbolja stvar s tim malim (velikim!) užicima je da su besplatni. Sasvim besplatni i svima lako dostupni.

Kad sam počela razmišljati koliko me stoje ti moji osobni užitci bila sam zapanjena koliko je toga što me čini sretnim sasvim besplatno. Počevši od prirode, fascinacijama detaljima, zvukovima i ljepotom trenutnog godišnjeg doba, iako mnogli ljudi ne dijele moj smisao i poglede u ovim našim svakidašnjim malim čudima koja su svuda oko nas, koja nam slobodno pruža i dariva priroda, a koja mnogi samo zarobe u objektivu i memorijskim karticama svojih fotoaparatima, umjesto da ih osobno i na tom mjestu i u tom trenutku doživimo, proiživimo i podjelimo s drugima.

Vaši najbolji prijatelji su jedna od najvrjednijih stvari u vašem životu, i smijeh, potpora i predanost koju oni pružaju je uistinu nešto posebno i veličanstveno, samo mi to često uzimamo kao zdravo za gotovo. A prijatelji su temelj naših života. Vrijedniji od bogatstva i daleko više korisniji od sezonskih materijalnih dobara za kojima često uzdišemo.

Puno ljudskih užitaka nalazi se i u pronalaženju vremena za otkrivanje onih malih stvari koje uistinu raduju naše prijatelje, onoga što njih čini sretnim. 

sreća

 

Što Vas čini sretnim?

Nemojte žuriti s odgovorom. Uzmite si vremena za razmišljanje..  Analizirajte npr. današnji dan. Čemu ste se uistinu obradovali? Zavirite malo u sebe... Ne košta vas ništa ali može promijeniti cijelu perspektivu.

Prvi dani Novog ljeta možda su najbolji trenutci za to.

Povezani članci

Who's Online

We have 177 guests and no members online