Komentar zbog kojega se dobiva otkaz

Novinarka Jasna BabićNovinarka Jasna Babić, nekad ratna reporterka i jedna od osnivača tjednika Globus i Nacional, poznata po brojnim člancima u raznim medijima (i Slobodnoj Dalmaciji, naravno) u kojima je razotkrivala aktere hrvatske mafijaške scene, jučer je dobila otkaz u tjedniku Globus, gdje je radila kao član uredništva. Službeno objašnjenje otkaza je tekst "SMS igrokaz sa smaknutim Pukanićem". "Radi se o jednoj izjavi koju sam iz bolnice dala za Monitor", komentirala je Jasna Babić za Index. Je li razlog otkaza Jasni Babić u EPH sama činjenica objave njenog razmišljanja, ili sadržaj tog razmišljanja, prosudite sami čitajući "sporni" članak u nastavku teksta ...

 

KOMENTAR ZBOG KOJEG SE U JEDNOM HRVATSKOM TJEDNIKU DOBIVA OTKAZ


SMS igrokaz sa smaknutim Pukanićem


"Otvoreno" pomaže zataškavanju bitnih pitanja oko Pukanićevog ubojstva


Piše: Jasna Babić
Izvor: Monitor.hr


Dok god motiv i naručitelj ubojstva Ive Pukanića nije razjašnjen, njegova privatna komunikacija s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem nije pitanje privatnosti pod zaštitom Ustava. Nije ni intimna stvar Ninoslava Pavića, vlasnika EPH, koji je sa konkurentskim izdavačem SMS-prepiskom krojio monopolističku urotu protiv vlastitih čitatelja. Da nisu integrirani u političku vlast, obojica bi bila barem saslušani u istrazi.

To je najjednostavnija poanta javne objave SMS-poruka koje je Pukanić prije smrti razmjenjivao s arhitektima trenutačne države i društva. Poruke su iscurile iz sudskih akata vezanih uz suđenje njegovim plaćenim ubojicama. No, primjereno sitnoj domaćoj hipokrizi, glasnogovornici Režima silno su se uzbudili zbog povrede njihove privatnosti.

Tek nakon jučerašnje emisije „Otvoreno“ savršeno je jasno: u privatnim SMS-porukama koje likvidirani Pukanić razmjenjuje s trenutačnim državnim velikanima, skriva se pitanje koje Mladen Bajić uporno eskivira. Ono glasi: zašto je zapravo ubijen novinski izdavač koji je, malo prije smrti, aktivirao sve političke veze da zbriše u Ameriku? Zašto Bajić čak nije ni potražio odgovor na to pitanje, ukoliko država, čiji je odvjetnik na neki način, nije upetljana u Pukanićevu likvidaciju?

Emisiju „Otvoreno“ hrvatsko građanstvo plaća pod prisilom zakona. Zauzvrat je TV auditoriju obećano da će mu javna televizija nuditi razjašnjenja o zakulisnim ponašanjima uzdržavanih političara. Ali sinoć smo gledali tradicionalnu TV voditeljicu, silno zabrinutu da se njezina osobna korespondencija sa Bajićem, Pukanićem i Pavićem ne pojavi u kakvom kaznenom predmetu koji zataškava genezu takvog ubojstva. Odnosi se sa na intervjue sa samom sobom koje naručuje, kako u Nacionalu, tako u EPH-u, kad god joj se zaklima fotelja.

Vidjeli smo i konačni učinak te emisije: skandal od kojeg se glavnom državnom odvjetniku tresu gaće, izokrenut je u političku zaštitu novinskog magnata Ninoslava Pavića, koji je u ovom slučaju sam po sebi nevažan. Bez obzira što su SMS-poruke pokazale da sebe smatra neusporedivo pametnijim od vlastitih novinara, u slučaju Pukanićevog ubojstva zanimljiv je samo kao poslovni konkurent koji nikad nije zaboravio da ga je Pukanić na nekoliko dana strpao u zatvor.

No, ipak je Mladen Bajić taj koji dirigira istragom i određuje tko će biti proglašen službenim krivcem.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 336 guests and no members online