Frane Žilić, jedan od ponajboljih učenika svoje generacije

Posebnu nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za izniman uspjeh na maturi iz obveznih predmeta dobilo je, zajedno s svojih 20 kolega, dobio je i naš mladi sumještanin Frane Žilić iz Dugog Rata, maturant  V. gimnazije Split. Frane je ispit iz engleskog jezika više, A razine, riješio sto posto, ali kaže da mu je ipak najdraži predmet - fizika. Čestitamo našem Frani i ponosnim roditeljima, Vandi i Jošku!
- Oduvijek mi se sviđala fizika, a u budućnosti se vidim u nekom laboratoriju. Volio bih otići vani na specijalizaciju, ali i vratiti se u Hrvatsku. Split? Ne znam, za sada mi mogućnosti izgledaju male. Trebalo bi u Hrvatskoj više ulagati u znanost, istraživanje, poboljša nje uvjeta rada  - rekao je izvrsni Frane Žilić. Iako je iza njega naporna matura, ljetne praznike već krati radom u maloprodaji lokalnog trgovačkog centra gdje zarađuje ljetni džeparac, a i 2500 kuna ođ Ministarstva svakako će dobro doći za budućeg brucoša fizike na zagrebačkom PMF-u.

Izvor: Srednja.hr

Ministrica Blaženka Divjak istaknula da joj je drago što je ovaj događaj medijski popraćen i da se nada kako će jeda ovako pozitivna tema danas biti glavna vijest u medijima.

– Na žalost, u javnom prostoru često ne prevladavaju teme izvrsnosti već teme kako će pojedini čelnici zadržati svoje pozicije i funkcije, kako će se u sustavu zadržati podobni, a ne sposobni. Ne teme kako će vrijedni i pošteni razvijati ovo gospodarstvo, nego, na žalost teme, koliko je mladih napustilo ovu zemlju, kazala je Divjak.

Dodala je i kako je krajnje vrijeme da se ujedine svi kojima je stalo do stvaranja boljih uvjeta za društvo, te da konačno u drugi plan padnu oni koji svoje osobne interese stavljaju ispred interesa društva.

– Krajnje je vrijeme da se otvori platforma za poštenu hrvatsku znanost i obrazovanje, te da svi zajedno radimo na sustavu koji njeguje izvrsnost, koji njeguje pošteni odnos prema radu i stvara jednake mogućnosti za sve učenike i studente. Sustav koji će pomoći da mladi vrijedni i sposobni ostanu ovdje i sustav koji potiče da znanost i obrazovanje, kazala je Divjak.

Ministrica je pozvala sve da rade na ovoj promjeni, jer ne postoji nitko tko će to učiniti umjesto nas.

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online