Počela državna matura

Za polaganje državne mature prijavilo se ukupno 39.600 učenika iz cijele Hrvatske. Ispiti državne mature provodit će se od 6. do 27. lipnja u istim vremenskim terminima s početcima u 9 sati ujutro i u 14 sati ranoposlijepodne. Ispite državne mature čine ispiti obveznoga dijela (hrvatskoga jezika, matematike i stranoga jezika) i ispiti izbornoga dijela. Broj učenika otprilike je isti kao prošle školske godine, a najzastupljeniji izborni predmet je fizika koji je prijavilo oko deset tisuća učenika, zatim biologija s prijavljenih 7700 učenika i politika i gospodarstvo za što se prijavilo 7000 učenika, dok najmane prijava ima za logiku, etiku i glazbeni. Kandidati koji budu uhvaćeni u prepisivanju neće moći pristupiti polaganju državne mature u ovoj i slijedećoj školskoj godini. Rezultati Državne mature bit će objavljeni u srijedu, 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, konačni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak, 18. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene u četvrtak, 21. srpnja..

Počela državna matura

Izvor: Hina

Ispitom iz biologije u ponedjelja, 6.6. u 9 će sati započeti državna matura u ljetnom roku. U 14 sati nastavlja se ispitom iz vjeronauka. U utorak, 7. lipnja, prvi ispit biti će iz likovne umjetnosti, a drugi iz geografije. Idući dan u srijedu, 8. lipnja ispiti su iz psihologije i informatike, u četvrtak, 9. lipnja iz fizike i povijesti. U petak, 10. lipnja, učenici će polagati ispite iz politike i gospodarstva te logike, a u ponedjeljak, 13. lipnja ispite iz kemije i sociologije. U utorak, 14. lipnja i srijedu, 15. lipnja, polagat će se ispiti iz hrvatskoga jezika. U utorak u 9 sati učenici će početi pisati esej iz hrvatskoga jezika, kako oni koji su prijavili višu - A razinu, tako i oni koji su prijavili osnovnu - B razinu, dok će u srijedu u 9 sati početi pisati test znanja hrvatskoga jezika - također na obje razine znanja, a u 14 sati održat će se ispit iz etike. U četvrtak, 16. lipnja ujutro učenici će početi pisati eseje iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika na obje razine - A i B, a u 14 sati, učenici, koji su to prijavili, pristupit će ispitu iz grčkoga jezika. U petak, 17. lipnja u 14 sati učenici koji su prijavili ispit iz latinskoga jezika, pristupit će polaganju ispita na A i B razini. U ponedjeljak, 20. lipnja, učenici će početi polagati ispite iz stranih jezika - 20. lipnja talijanskoga na A i B razini, a istoga dana u 14 sati pristupit će ispitu iz filozofije. U utorak, 21. lipnja, ujutro će početi ispiti iz engleskoga jezika, a poslijepodne iz španjolskoga jezika na obje razine - A i B. U četvrtak, 23. lipnja ujutro počet će ispiti iz matematike na A i B razini. Ispit iz njemačkoga jezika počet će u ponedjeljak, 24. lipnja na A i B razini, ujutro, a u 14 sati ispiti iz francuskoga jezika na obje razine znanja. Ispiti Državne mature u ljetnome ispitnom roku u školskoj godini 2015./2016. godini završit će u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitom iz glazbene umjetnosti koji će početi ujutro.

Ispite državne mature mogu polagati i pristupnici koji su u Republici Hrvatskoj završili najmanje četverogodišnje srednje obrazovanje te oni koji su usporedivo srednje obrazovanje završili izvan Hrvatske.

Jesenski rok polaganja državne mature održat će se od 24. kolovoza do 9. rujna. Rezultati ispita bit će objavljeni 14. rujna, rok za prigovore je do 16. rujna, a konačna objava rezultata bit će 20. rujna.

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and one member online

  • admin