Izvrsna kvaliteta mora za kupanje na 96,7 posto plaža

plažaNa kraju glavne turističke sezone more na hrvatskim plažama i dalje je izvrsne kvalitete za kupanje i rekreaciju, pokazuju podaci iz osmog ispitivanja provedenoga krajem kolovoza, koje je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo kontrolirali su kvalitetu mora na 912 lokacija duž hrvatske obale Jadrana. Rezultati analiza pokazali su da je na čak 882 plaže (96,7 posto) more izvrsne kvalitete, a na 18 plaža dobre. Samo na 12 lokacija utvrđena je zadovoljavajuća kvaliteta mora, a nezadovoljavajući rezultati nisu dobiveni ni za jednu plažu, piše Vjesnik. Hmm.. pitanje je što danas znači sintagma "more izvrsne kvalitete" u svjetlu činjenice da je ovog ljeta u RH uveden novi standard za ocjenjivanje kakvoće mora preuzetom iz Europske unije, kojim more na hrvatskim plažama može sadržavati deset puta veću koncentraciju fekalne bakterije Escherichije coli i šest puta veću koncentraciju fekalnih streptokoka nego do sada, prepuštamo na subjektivnu ocjenu Vama, kupačima na našim plažama ...


EUROPSKI IZVRSNO

Priredio: M. B.
Izvori: Vjesnik, Slobodna Dalmacija, Hina

Iako zvuči nevjerojatno, novi kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora koji se provode od ove godine ublaženi su prema smjernicama Direktive EU-a o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije.  No i takvi rezultati potvrdili su tvrdnje stručnjaka da naše more spada među najčišće u Europi, što je sve važniji podatak za turiste kod izbora zemlje i mjesta u kojem će provesti ljetni odmor.

U skladu s novim standardom, ovogodišnja mjerenja su pokazala da je more na više od 90 posto hrvatskih plaža prve kategorije ili izvrsne kvalitete, iako je prošle godine, prema strožim kriterijima, više od pola tih plaža bilo u drugoj kategoriji, ocijenjeno kao "more podobno za kupanje".

Unatoč neugodnoj istini da ćemo uvođenjem "viših" europskih standarda zapravo sniziti naše kriterije za čistoću mora, u stvarnosti na mnogim "kafenim" točkama naše obale kupati ćemo se u moru s više fekalija i pritom se osjećati "europski izvrsno".

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, Program ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana provodi se od početka svibnja do kraja rujna, svakih 15 dana, 10 puta tijekom sezone kupanja duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 550 guests and no members online