'Galeb' leti u Pariz: Svijetu nudimo negorive mudante

Stjepn Pezo, direktor trikotaže Galeb OmišOmiški "Galeb" idućeg tjedna "leti" u Pariz, gdje će na tamošnjem "Milpolu", najvećem europskom sajmu vojne i policijske opreme, pokušati osvojiti svijet inovativnim negorivim donjim rubljem. Riječ je, među ostalim, o gaćicama i majicama otpornima na vatru od 600 stupnjeva Celzijevih, što bi vojnicima, policajcima i, prije svega, vatrogascima trebalo pomoći da ostanu neozlijeđeni u ekstremnim toplinskim situacijama ...


'GALEB' LETI U PARIZ..

STJEPAN PEZO:

'Svijetu nudimo negorive gaćice, čuvaju i kod najžešćeg plamena'

Omiški proizvođači donjeg rublja na najvećem sajmu vojne i policijske opreme planiraju proboj na globalno tržište

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix; Slobodna Dalmacija, Nacional, DVD Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Naziv naše kolekcije je “Fire stop ultra”, izrađena je od aramidnih i antistatičkih vlakana, odnosno materijala koji apsorbiraju veliku količinu topline, ali su otporni i na većinu kemikalija. Posebno je važno da je riječ o rublju koje, unatoč ovim svojstvima, ne gubi visoku udobnost - kaže nam generalni direktor “GalebaStjepan Pezo.

Stjepan Pezo


Da su nam Rusi i Kinezi...

Od ponedjeljka do petka ekipa iz renomirane, 60 godina stare, tvornice trikotaže s ušća Cetine obavit će dvadesetak razgovora s potencijalnim inozemnim kupcima, pri čemu naš sugovornik kao najzanimljivije tržište ističe arapske zemlje bogate naftom, poput Katara, Kuvajta ili Saudijske Arabije koje posljednjih godina najviše ulažu u kvalitetno opremanje svojih snaga sigurnosti.

- Naravno da bismo dobili bingo kada bismo se uspjeli probiti na rusko ili kinesko tržište, no treba realno priznati kako je to praktično nemoguće. Isto tako, priča o nekom slobodnom europskom tržištu ne drži vodu jer, primjerice, Nijemci ili Francuzi i te kako brinu o zaštiti vlastite industrije.

Jedini način da se za nas čuje izvan granica Hrvatske, Slovenije ili Bosne i Hercegovine upravo su proizvodi poput negorivoga rublja koji svojom kvalitetom spadaju u sam svjetski vrh - objašnjava Pezo.

Stjepan Pezo, direktor trikotaže Galeb Omiš

Direktor dodaje kako je krajem ožujka na splitskom sajmu oružja “Galeb” također sudjelovao s paletom “Fire stop ultra” proizvoda, no većeg odjeka, barem kod hrvatskih institucija, nije bilo. Iako bi moglo biti jer su probni uzorci upravo na testiranju u Ministarstvu obrane.


Uložili milijun kuna

- Ovakvo rublje trebalo bi postati sastavni dio obvezne vojničke i vatrogasne odore, ali i odore specijalne policije. No, zasigurno bi dobro došlo i nekim drugim javnim službama, recimo, djelatnicima HEP-a.

Možda nije na meni da to govorim, ali s velikom sigurnošću mogu kazati kako tragedija na Kornatima ne bi imala onakve razmjere da su vatrogasci nosili negorivo rublje. Da, usudio bih se reći da bi preživjeli! - tvrdi Pezo, žaleći što je naša vatrogasna zajednica prekomplicirano uređena, pa ne zna ni kome ni kako ponuditi ovaj proizvod.

vatrogasci DVD Dalmacija Dugi Rat

Testiranja “Galebova” rublja obavljena su na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu te na specijaliziranim njemačkim institutima, a mini test obavili su i vaši reporteri uvjerivši se kako rublje o kojemu pišemo zaista ne gori.

- Do sada smo u ovaj projekt uložili oko milijun kuna, pri čemu je naša osnovna prednost što smo, za razliku od drugih ponuđača negorive odjeće, specijalizirani proizvođač donjega rublja.

Uzalud vam, naime, negorivi kombinezon, ako ispod njega nemate negorivo rublje - uvjerava Pezo, čija će se tvrtka, kao jedina s ovakvom ponudom, u Parizu predstaviti u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore.

policija


Rublje se skameni

Negorivo donje rublje, a u ‘Galebu’ nude paletu koja pokriva cijelo tijelo, s izuzetkom lica, korisniku jamči sigurnost u ekstremnim toplinskim uvjetima. Kod duže izloženosti vatri, na temperaturi od 600 stupnjeva Celzijevih, a neka su testiranja podnijela čak i 750 stupnjeva, rublje se ‘skameni’, ne propuštajući toplinu i spašavajući ljudsku kožu, odnosno život.

Raljević i Pezo


Za jedne ‘mudante’ 200 eura

Vatrootporne gaćice i majice neće se, naravno, naći u maloprodaji jer je riječ o proizvodu namijenjenom korporativnim kupcima, no kada bi se nekim slučajem to dogodilo, cijena samo jednih gaćica ili majice ne bi bila manja od 200 eura. A to bi, vjerojatno, i ljubiteljima vatrenoga seksa bilo previše.

Povezani članci

Who's Online

We have 499 guests and no members online